Закриття, виходи з ринку, вихід великих гравців, угоди M&A. Підсумки 2020 року в сегменті рітейлу

13.01.2021
3477

Фото: inventure.com.ua

 

 

Про значимі зміни, нововведення роздрібних компаній ми вже писали. Тепер підіб'ємо підсумки 2020 року по угодах M &A, закриттях, відходу з ринку України або навпаки виходу нових гравців, а також конфліктних ситуаціях.


 

Makeup Group продав частку фонду Horizon Capital

Фонд EEGF III купив міноритарну частку, таким чином  ставши найбільшим фінансовим інвестором. Журналістам ain.ua вдалося дізнатися, що мова йде про 18% ритейлера і суму угоди EUR 7,178 млн (або $ 8 млн). Таким чином, за станом на червень 2020 року 100% MakeUp оцінювалися в близько EUR39 млн (або $43,5 млн).

Платформа Liki24 залучила $ 5 млн

Українська платформа для пошуку і доставки ліків Liki24 залучила $5 млн від Horizon Capital і існуючих інвесторів (TA Ventures, Genesis Investments, iClub і Mission Tech). Загальний обсяг залученого фінансування склав $6 млн.

Корпоративний конфлікт в мережі "Цитрус"

Власник "Цитрус" Дмитро Зінченко публічно звинуватив іншого власника компанії Григорія Топала в спробі захопити бізнес. За словами Дмитра, охорона не пускала його в офіс, у нього відібрали корпоративні телефони, заблокували рахунки і намагались отримати доступ до особистих листувань. Мережа "Цитрус" продовжує роботу.

Розсилка образливих пуш-повідомлень від Mister Cat

У листопаді клієнти отримали повідомлення з неприємними жартами і образами від імені піцерії. Тоді в компанії говорили, що це технічний збій, експерти вважали, що це помста співробітників.

Західно-українська мережа "Вопак" закрила магазини. І залишилася винна кредиторам

"Вопак" і "Пакко" (входять в одну компанію) перестали платити за поставлений товар з квітня 2020 року. Протягом року компанія закрила магазини (в кінці 2020 року працювало кілька магазинів в Ужгороді. У них Retailers сказали, що вони франчайзингові). В судовому реєстрі перебуває десятки судових справ про стягнення з підприємств боргів. Відомо, що тільки "Альфабанк" намагався стягнути через суди 88,45 млн грн боргу.

У неофіційних бесідах учасники ринку говорять, що власником "Вопак" і "Пакко" є Олег Бахматюк. Раніше бізнесменові НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Нацбанку, через VAB Банк, що належить йому.

Компанія "Ін Тайм" закрилася. Також не розплатившись з кредиторами

Вихід з ринку досить великого гравця в сегменті доставки B2C стало несподіванкою для всіх: співробітників, конкурентів і клієнтів. Компанія, через проблеми з ліквідністю, не змогла доставляти посилки і закрила відділення (близько 600). В результаті застряглі на терміналах посилки доставляли конкуренти. Два топ-менеджери логістичних компаній розповіли Retailers, що у "Ін Тайм" залишилися борги перед перевізниками. В судовому реєстрі кілька десятків позовів від фізичних осіб, яким "Ін Тайм" не повернув гроші або посилки. За даними учасників ринку, власником "Ін Тайм" є Сергій Грачов.

Мережа Billa пішла з ринку. Свого часу вона першою з зарубіжних ритейлерів почала працювати в Україні

Австрійська компанія Rewe International AG продала в Україні продуктові магазини Billa, що належали їй. Покупцем стала компанія BT Invest, яка володіє мережею Novus. Rewe почав працювати в Україні на початку 2000-х. Але так і не став помітним гравцем на ринку. З цієї причини материнська компанія прийняла рішення продати бізнес в Україні.

Сервіси доставки їжі UberEats і Menu Group згорнули бізнес в Україні

Перший пішов, бо не досяг потрібних показників, розповідав Retailers топ-менеджер в одному з сервісів доставки. Чому не вдалося, можна почитати тут. У Menu Group пояснили свій вихід тим, що через ситуацію з коронавірусом в компанії зрозуміли, що для подальшого розвитку в Україні у неї немає необхідних ресурсів.

А Bolt Food навпаки почав працювати

IKEA в Україні (нарешті)

Через понад 10 років після того, як стало відомо, що IKEA хоче вийти на ринок України - ці плани здійснилися в карантинному 2020 році. Щоправда, компанія поки не відкрила фізичний магазин, а запустилася онлайн. Запуск в травні виявився невдалим - сайт ліг, через два тижні після старту його робота була припинена, і відновилася, не без проблем, тільки в кінці липня. Сервіс досі працює з перебоями. Але цей факт не скасовує іншого - довгоочікувана IKEA тепер доступна українцям всередині країни.

Найбільший в Росії онлайн-магазин одягу та взуття Wildberries запустився в Україні

Ритейлер почав працювати у вересні 2020 року. Тоді у сайту була тільки російськомовна версія, в асортименті були футболки з зображенням президента Росії, а також написами "Ввічливі люди" (військові Росії, що увійшли до Криму в лютому-березні 2014 року, - ред.). Пізніше з'явилася україномовна версія сайту (машинний переклад) і з асортименту прибрали скандальні футболки.

Автор: Леся Панченко

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.