У продуктової мережі "Вопак" багатомільйонні борги і судові тяжби з постачальниками і банком

27.08.2020
16564

Фото: ВолиньUA

У продуктового рітейлера "Вопак" — проблеми з ліквідністю. Як слідує з матеріалів судових справ, рітейлер заборгував за поставлені товари мільйони гривень, нерухомість на вимогу банку відчужується, є борги по заробітній платі і податках


 

 

Про проблеми в мережі "Вопак" Retailers розповів один з потерпілих постачальників на умовах анонімності. Він повідомив, що компанія перестала платити за поставлені товари з квітня 2020 року і змінила юридичну особу, деяким постачальникам не платять з листопада 2019 року. "Ми виграли суд, але це не допоможе повернути наші гроші", — повідомив постачальник.

В єдиному реєстрі судових рішень сотні справ про стягнення боргів з підприємств, які обслуговують роздрібні мережі "Пакко" і "Вопак"

4 серпня 2020 року дочірнє підприємство "Сантрейд" (випускає соняшникову олію під ТМ "Олейна") звернулося до Господарського суду Києва з вимогою стягнути з ТОВ "Гіппо" 1,3 млн грн боргу за поставлений товар. "Гіппо" є керуючою компанією продуктових мереж "Вопак" і "Пакко"

У своєму позові "Сантрейд" зазначає, що в у виробництві господарських судів перебуває понад 40 справ з вимогою про стягнення з "Гіппо" коштів за поставлений товар і загальна сума позовних вимог складає близько 19 млн грн. "Сантрейд" попросив накласти арешт на рахунки "Гіппо", але суд відхилив прохання рішенням від 20 серпня. Однак арешт на всі банківські рахунки "Гіппо" вже накладено рішенням Господарського суду Києва від 31 липня за позовом компанії "Космополіт Трейдинг", якій "Гіппо" заборгувало 4,6 млн грн.

З "Гіппо" хочуть стягнути борги за поставлений товар і надані послуги такі компанії: ТОВ "Дистрибуція-центр" -1,89 млн грн, ТОВ "Ергопак" - 1,26 млн грн, ТОВ "Продтогсервіс" - 304 000 долл, ПП "Оліяр" - 383 000 долл, НВП "Глобинський свинокомплекс" - 846 000 долл, ТОВ "Харпрод" - 298 000 долл, ТОВ "АСС" - 383 000 долл, ТОВ "Мегахолод" - 289 000, ТОВ "Весттехногруп" - 251 000 грн і багато інших.

Всього за даними OpenDataBot компанія "Гіппо" є відповідачем у 137 судових справах. Як повідомляє "Перший" 30 липня 2020 року в Луцьку закрився супермаркет "Пакко" і компанія закриє ще 15 магазинів мережі в інших міста. ВолиньUA повідомляє, що 25 серпня закрився супермаркет "Вопак" в центрі Луцька.

Закритий "Пакко" знаходиться в Луцьку по вулиці Клима Саувра, 21а. Нерухомість, розташована за цією адресою, знаходиться у виконавчому провадженні. Як випливає з реєстру судових рішень в жовтні 2019 року "Альфа-банк" отримав від нотаріуса в Києві виконавчий напис про стягнення майна з ТОВ "Вопак-Трейд" (є 100-ним власником ТОВ "Гіппо"). Йдеться про продовольчий двоповерховий склад з підвалом загальною площею 1565,7 кв.м., магазин-склад площею 2570,5 кв.м.; адміністративну будівлю площею 960,1 кв.м., продовольчий склад площею 2355,4 кв.м. За рахунок коштів, отриманих від реалізації майна, повинні бути частково задоволені вимоги "Альфа Банк" щодо погашення заборгованості в розмірі 88,45 млн грн. Ця заборгованість виникла за період з 19.07.2017 по 20.07.2018. "Альфа-банк" є правонаступником "Укрсоцбанку", який в 2013 році відкрив "Пакко-Холдинг" кредитну лінію і по якій виникла заборгованість. Поручителями за кредитним договором з "Пакко-Холдинг" були ще 5 юридичних осіб: "Вопак-трейд", "Волиньбакалія", "КМ-холдинг", "Пакко-Логістик", "СТМ- Сучасні Торгівельні мережі". Зараз "Альфа-банк" в суді намагається відсудити у цих юридичних осіб 7,8 млн грн інфляційних втрат.

ТОВ "Пакко-Холдинг" за даними OpenDataBot на 1 липня 2020 року мала заборгованість по податках у розмірі 1,4 млн грн, і по заробітній платі - 3,96 млн грн. Компанія є відповідачем у 90 господарських судах.

Так, компанія "Беверідж Трейдінг Компані" вимагає від "Пакко-Холдинг" повернути 3,5 млн грн, компанії "Економ" рітейлер заборгував 328 000 грн, кпредпріятію "Тропік" - 2,88 млн грн, Дніпропетровському комбінату харчових концентратів - 201 000 грн, і цей список далеко не повний.

У коментарі Retailers співвласник Volwest Group (мережі "Наш Край", Spar) Віктор Корсак сказав, що основна причин проблем "Вопак" в тому, що акціонери втратили інтерес до цього бізнесу і фактично перестали їм займатися. В єдиних реєстрах кінцеві бенефіціари компаній не вказані, всі юридичні особи зареєстровані на кіпрські офшори. У неофіційних бесідах учасники ринку говорять, що мережа "Вопак" і "Пакко" була заснована Володимиром Микуличем, але близько 7 років тому перейшла у володіння Олега Бахматюка.

На березень 2019 року "Гіппо" налічував 56 спуермаркетів "Вопак" і 14 оптових магазинів "Пакко" в дев'яти областях Західної і Центральної України. Компанія оголошувала про плани переформатувати 21 магазин, але ці заяви так і не були реалізовані. За даними GT Partners за 2019 рік відкрився лише один франчайзинговий магазин, а було закрита 9, в 2018 році мережа закрила 11 супермаркетів. Частина об'єктів перейшли під керування інших мереж.

В останні роки конкуренція на ринку продуктового рітейлу посилилася драматично. Лідери ринку проводять агресивну експансію, оновлюють магазини. В кінці 2016 року на ринок західної України вийшла мережа "АТБ", що призвело до посилення конкуренції в регіоні.

"Сьогодні« АТБ-маркет »і Fozzy Group з великим відривом від інших гравців займають приблизно по 10% ринку. Вони ж передушать всіх, як тарганів, і більше нікого не залишиться, - говорив в інтерв'ю Retailers в 2018 році Віктор Корсак. — До приходу «АТБ» все відчували себе комфортно. «АТБ» активізував всі проблеми, які є на ринку рітейлу в регіоні, де ми працюємо. Тут же розвивалися в основному локальні гравці: ми, «Вопак», «Колібріс», «Рукавичка».

Колишній генеральний директор "Вопак" Сергій Дружук від коментарів відмовився. Офіційний сайт рітейлера vopak.ua не працює, ні на один телефон в компанії не відповідають.

"Вони не перші, і точно не останні", - говорить постачальник "Вопак"

Автор: Юлія Белінська

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.