Дослідження Gradus: ключові зміни у житті і поведінці українців під час пандемії COVID-19

14.07.2021
1893

Фото: Depositphotos

Українська дослідницька компанія Gradus Research провела дослідження, у якому розповідається, що змінилося у поведінці українців і які чинники на це вплинули. Дослідження було проведено методом самозаповнення анкети у мобільному додатку gradus.app. Період проведення: 21 травня 2021 року.


 

Економія

  • за час карантину і локдаунів дохід скоротився у 46% українців, а 10% і зовсім втратили роботу;

  • у травні 2021 39% українців зазначили, що придбали звичку економити у порівнянні з до карантинними часом, коли тільки 14% українців відзначали економію як характерну  особливість своєї споживчої поведінки;

  • ті, хто економить, перейшли на більш дешеві позиції товарів, а також віддають перевагу акційним пропозиціями;

  • тільки 8% людей відзначають, що збираються припинити економити після закінчення пандемії.

    Шопінг в інтернеті
  • до пандемії лише 6% опитаних людей у віці 18-60 років, що проживають у містах з населенням понад 50 000 жителів, говорили, що не купують в онлайні їжу, одяг/взуття або не використовують його для оплати послуг;

  • у період коронавіруса чверть українців стали купувати в інтернеті частіше;

тільки 3% опитаних говорять про відмову від покупок в онлайні після закінчення пандемії.


Зниження активної лояльності до брендів категорій

Регулярні дослідження у різних категоріях демонструють зниження активної лояльності до брендів категорій. Пасивна лояльність - стан, коли споживач з легкістю змінює бренд на інший, керуючись раціональними міркуваннями.

Ознаками пасивної лояльності є: висока частка тих, хто готовий відмовитися від покупки товару певного бренду при найменших труднощах знайти його на полиці; дешевизна, як ключовий драйвер, орієнтація на вигоду при виборі.

З одного боку, ситуація, що склалася - це виклик для компаній і необхідність направляти маркетингові зусилля на "завоювання" сердець споживачів, побудова емоційної комунікації з ними. З іншого боку, є широке поле для потенційного зростання, оскільки "серця" споживачів вільні і їх займе той, хто зможе ефективно оновити свою комунікацію відповідно до контексту споживчої поведінки.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.