Поточне законодавство дозволяє усувати деяких працівників без виплати заробітної плати за відсутності вакцинації. Які права мають співробітники і як поводитися роботодавцям — думка юриста

02.12.2021
4181

Фото: Depositphotos

Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року №1236 зобов'язує роботодавців усувати від роботи невакцинованих працівників згідно з переліком МОЗ. Навіть якщо працівник згоден власним коштом проходити тестування кожні три дні – він все одно підлягає усуненню. При цьому оплата повинна проводитись лише за фактичну роботу – тобто, якщо працівник не виконує жодних обов'язків, він не отримуватиме заробітну плату взагалі.

Сьогодні є альтернативи для збереження заробітку працівникам, які відмовляються від щеплень. Наприклад, перевести їх у режим віддаленої роботи або забезпечити регулярне тестування. Але така можливість доступна далеко не всім роботодавцям.

Що робити зі співробітниками, які прямо відмовляються робити щеплення, розповів юриста кадрового порталу grc.ua Андрій Івченко.


Звільнення таких працівників незаконне

На початку листопада згідно з наведеним нижче указом МОЗ, співробітників, які не вакцинувалися і потрапляють під перелік посад обов'язкових для вакцинації, мали попередити про усунення від роботи, а лише потім можуть усунути від роботи.

Співробітник може опротестувати звільнення, але не відсторонення від роботи

Якщо працівник потрапляє під перелік професій, згідно з МОЗ, він не може оскаржити рішення про своє усунення.

У законодавстві України немає норми, яка дозволяє примусову вакцинацію

На сьогоднішній день у законодавстві України відсутня норма, яка б дозволяла примусову вакцинацію.

Яких працівників, згідно із законодавством, можна усунути від роботи без збереження заробітної плати?

Працівників навчальних закладів та органів виконавчої влади, які не прищеплюються проти COVID-19, буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати. Існує перелік професій, які підлягають обов'язкової вакцинації на посаді. Відповідно до наказу МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням", складено список професій та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. Серед них: співробітники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та сфери освіти.

З 9 грудня розшириться перелік професій, для яких вакцинація проти COVID-19 буде обов'язковою. До них можуть увійти співробітники стратегічних для держави підприємств, таких як "Укрпошта", "Укрзалізниця".

Як довго співробітник може бути у відпустці без заробітної плати?

Обмеження щодо тривалості відпустки без збереження заробітної плати за період карантину законодавством не встановлені. Відсторонений компанією співробітник іде у відпустку без збереження ЗП. Цей період не входить до трудового стажу. Але якщо співробітник сам пише заяву на відпустку власним коштом, то цей період йде до стажу.

Чи знімаються обмеження у допуску на роботу при виході з червоної зони?

Так, але не для тих, хто перебуває у переліку МОЗ.

Відповідальність за допуск невакцинованих працівників лягає на роботодавців

Така відповідальність становитиме від 2000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 34 000–170 000 грн (ст. 44-3 КУпАП). Посадова особа підприємства, інших органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, яке за службовими або професійними обов'язками має забезпечувати виконання правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, може понести й кримінальну відповідальність: штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або арешт на строк до шести місяців; або обмеження волі на строк до трьох років; або позбавлення волі на той самий термін.

Що робити з працівниками, які відмовляються робити щеплення від COVID-19, наприклад, офіціантами кафе у червоній карантинній зоні?

У цьому випадку, на жаль, проблема перекладається виключно на плечі роботодавця. Так, законодавчих підстав для усунення від роботи з невиплатою заробітної плати роботодавці не мають. Тут, мабуть, роботодавці можуть мати кілька альтернатив. Перша з них – регулярне тестування таких працівників із періодичністю, передбаченою Постановою №1236. Якщо ж співробітник відмовляється від тестування або подібний підхід занадто дорогий для сторін – у роботодавця все ж таки залишаються способи виконати карантинну Постанову №1236. Співробітників можна відправити працювати дистанційно або перемістити на робочі місця не за місцезнаходженням кафе або магазину (якщо це економічно доцільно). Іншим способом врегулювання ситуації може стати відпустка без збереження заробітної плати, звісно, ​​якщо на це згоден співробітник.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.