У Києва інший план виходу з карантину, ніж пропонує уряд. Великі ТРЦ і непродовольчі магазини понад 300 кв.м. не відчиняться з 11 травня

08.05.2020
3922

Фото: oko-planet.su

Незважаючи на прийняті Кабінетом міністром зміни щодо часткового зняття карантинних обмежень, влада Києва прийняли більш стримані послаблення для бізнесу.


 

Мер Києва Віталій Кличко сьогодні, 8 травня, заявив, що в перший етап виходу з карантину зможуть запрацювати:

  • непродовольчі магазини загальною площею до 300 кв.м.;

  • перукарні та салони краси;

  • МАФи (не можуть продавати напої і їжу для вживання на місці);

  • невеликі виробництва непродовольчих товарів і підприємства побутового обслуговування, адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори, автокінотеатри, музеї під відкритим небом, бібліотеки (тільки на видачу книг).

Працювати вони зможуть тільки за умови обов’язкового дотримання правил безпеки.

 Якщо клієнт без маски, він або не заходить у приміщення, або заклад видає йому маску.

 Залишаються закритими на першому етапі виходу з карантину: 

  • великі ТРЦ (мер не уточнив, що входить в це поняття);

  • школи, дитячі садки, дитячі майданчики, прибережні зони відпочинку.

У той же час, згідно з постановою Кабінету міністрів, з 11 травня можуть працювати магазини, які торгують непродовольчими товарами (зокрема, і ті, що розташовані у ТРЦ), без обмежень по площі.

Україньска рада торгових центрів (УРТЦ) бачать у такому рішенні влади Києва дискримінацію торгової нерухомості і непродуктового рітейлу, які сьогодні продовжують залишатися у числі найбільш постраждалих від карантину галузей. 

Продовження дій обмежень у Києві ставлять під удар нормальну роботу після закінчення карантину. Це може спричинити ще більше банкрутств, неплатежів, судових процесів, заморожнення будівництв нових проектів і, як наслідок, привести до ще більшого погіршення ситуації. "На сьогоднішній день у Києві працює більше 70 торгових центрів. У них працює понад 7,5 тис. торгових точок різного формату. Тільки цей сектор торгової нерухомості забезпечує робочими місцями близько 150 000 чоловік. Товарообіг торгових центрів, за нашими оцінками, становить приблизно 50 % офіційного роздрібного товарообігу Києва ", − йдеться у повідомленні УРТЦ.

Також у повідомленні підкреслюється, що торгові центри краще підготовлені технічно, краще контролюються і обслуговуються. "І найголовніше − щільність одноразового перебування людей у торгових центрах − нижче, ніж в окремо розташованих магазинах або на ринках, а чисельність відвідувачів можна легко контролювати за допомогою автоматичних систем. Тому ТЦ менш небезпечні з точки зору поширення інфекції", − йдеться у повідомленні ради.

Переклад на українську: Михайло Лук’янов

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.