З 30 жовтня ще 7 областей переходять до "червоної" зони, серед них — Київська. Столиця все ще залишається у "помаранчевій" зоні

27.10.2021
1982

Фото: Depositphotos

З 30 жовтня Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Хмельницька та Чернігівська області переходять до "червоної" зони. Про це написав у Telegram-каналі міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов. Наразі "помаранчевій" зоні карантину відповідають 13 областей та Київ.


 

Нагадаємо, у "червоній" зоні діють певні обмеження для бізнесу, у тому числі непродовольчих магазинів та закладів громадського харчування, які не застосовуватимуться, якщо у всіх відвідувачів та персоналу будуть "зелені" сертифікати, негативний ПЛР/експрес-тест або довідка про одужання.

При цьому при червоному рівні епідеміологічної небезпеки дозволено роботу банків, АЗС, аптек, ветеринарних магазинів та всіх продовольчих магазинів з дотриманням протиепідеміологічних правил, зокрема, дотримання маскового режиму та соціальної дистанції.

Які обмеження можуть вплинути на бізнес?

Біля закладів громадського харчування, які почали працювати у "червоних" Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій та Одеській областях, виручка вже знизилася за тиждень (з 18 жовтня) у середньому на 34% порівняно з попереднім тижнем до посилення обмежень. При цьому виручка закладів у областях, де не запроваджено "червону" зону, за цей період просіла менше — на 22%.

Проблема, яку також спричинять нові обмеження, пов'язана з відвідуванням ресторанів гостями. За словами директора аналітичного центру "Ресторани України" Ольги Насонової, для перевірки деякі відвідувачі можуть надавати "липові" COVID-сертифікати. Крім того, багатьом неприємно піддаватися перевіркам під час відпочинку у ресторані. При цьому, зазначає юрист компанії Poster Дмитро Кондратьєв, показати чи не показати свій сертифікат про вакцинацію співробітнику закладу – це добровільне рішення гостей.

Також небажання персоналу вакцинуватися може сильно вплинути ринку праці, створивши дефіцит робочих фахівців. Згідно з жовтневим опитуванням, проведеним OLX Робота, обов'язкова вакцинація стане бар'єром для 41% працюючих українців. Виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова радить з технічної можливості перевести працівників на дистанційну роботу із збереженням заробітної плати, а також наголошує на важливості для кожної компанії провести просвітницькі бесіди.

«Варто подбати про те, щоб це рішення працівникові давалося якомога легше. Наприклад, організувати колективну вакцинацію працівників у межах робочого часу, щоб їм не довелося витрачати на це свій вільний час. Також слід інформувати працівників про переваги вакцинації та її необхідність для забезпечення безперебійної роботи компанії. Для працівників, які з якихось причин не є вакцинованими, слід встановити умову можливості працювати, надаючи негативний ПЛР-тест (результат дійсний 72 години)», — зазначила Глазкова у коментарі Retailers.

  • Раніше Retailers розібрався, як влаштовано роботу непродовольчих магазинів, ТРЦ, закладів громадського харчування та кінотеатрів у "червоній" зоні. Докладніше з умовами можна ознайомитись тут.

Автор: Вікторія Лаврентій

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.