З моменту пандемії в Україні вже закрилися близько 2000 ресторанів. Ресторатори просять скасувати для них штрафи за невакцинованих відвідувачів

16.11.2021
2517

Фото: Depositphotos

З моменту пандемії в Україні закрилося близько 2000 ресторанів. Через обмеження у “червоній” зоні та штрафи, їх кількість може збільшитися ще на тисячу. Про це розповіли представники ресторанного бізнесу під час пресконференції в УНІАН. Ресторатори також наполягяють на скасуванні штрафів за відвідувачів без вакцинації або негативного тесту на COVID-19. 


Члени НРАУ (Національної Ресторанної Асоціації України), які були присутні на прес-конференції, переконані, що установи не повинні відповідати за відвідувачів. Поки що штраф ресторанному закладу становить від 34 000 грн до 170 000 грн.

Директор аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова розповіла, що відповідно до постанови КМУ №1236 у “червоній” зоні заклади ресторанного господарства мають не лише забезпечити 100% вакцинацію працівників, а й здійснювати контроль щодо наявності відповідних документів у відвідувачів. 

Також Насонова зазначила, що у перші дні “червоної” зони деякі відвідувачі не знали, що не можна відвідувати ресторани з однією дозою вакцинації, як результат приходили і не завжди це призводило до взаєморозуміння. Наприклад, ресторанам Андрія Марченка  “Пузата Хата” доводилося викликати поліцію приблизно 150 разів. 

Співвласник мережі ресторанів Pesto Café Дмитро Погребицький зазначив, що локдаун впливає і на штат працівників. Так, починаючи з 2020 року, після кожного локдауну, вони втрачають мінімум 30% персоналу. 

За прогнозами співвласника мережі ресторанів Mafia, Casta, Georgia, BAO та NAM Тараса Середюка, у випадку, якщо влада не скасує штрафи для рестораторів, з залишених 4000 ресторанів як мінімум зачиниться ще тисяча. 

Авторка: Вікторія Лаврентій

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.