ЗМІ: Власники "Епіцентру" через офшори можуть мати бізнес в окупованому Криму. НАЗК влаштувало перевірку

27.10.2021
6240

Дані з найбільшої бази документів про офшорні операції Pandora Papers вказують на те, що власники "Епіцентру" Олександр та Галина Гереги через 5 кіпрських компаній можуть мати причетність до кримської мережі "Новацентр", яка після окупації Росією півострова відкрилася на базі колишніх магазинів мережі, повідомляє "Слідство Інфо".


 

За результатами розслідування журналістів, Національне агентство із запобігання корупції розпочало перевірку декларації за 2020 рік Олександра Гереги, який також є народним депутатом від групи “За майбутнє”.

У 2015 році Олександру та Галині Герезі належало п'ять кіпрських компаній. Одна з яких – Edlagor Enterprises Limited – володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів "Новацентр К" на території окупованого Криму. Ця мережа складається з чотирьох гіпермаркетів у Сімферополі та Севастополі, які до російського вторгнення на півострів були частиною мережі “Епіцентр”.

За даними “Слідство. Інфо”, Гереги були бенефіціарами Edlagor Enterprises Limited у 2015 році та проводили з нею угоди до 2019 року.

Як повідомив сам Олександр Герега, він не веде бізнес в окупованому Криму, оскільки втратив контроль над кримськими "Епіцентрами" після окупації. Крім того, Герега заперечує причетність до кіпрської компанії Edlagor Enterprises Limited.

Про те, що підприємець продовжує вести бізнес на окупованій території, неодноразово наголошувалося на розслідуваннях українських журналістів. У 2015 році журналісти "Схем" з'ясували, що діяльність у гіпермаркетах замість української фірми у 2014 році почала проводити на той час російська юридична особа під назвою "Новацентр К". Очолив цю фірму колишній комерційний директор українського "Епіцентру К" у Криму Юрій Носач. "Епіцентр К" постачав товари на полиці гіпермаркетів "Новацентр К" через кримського посередника – фірму "Алмера".

Нагадаємо, крім "Епіцентру" низка великих компаній продовжувала працювати в Криму після окупації. У 2016 році видання "Крим.Реалії" повідомляло, що магазини торгової групи Fozzy та "Сільпо" працюють у Криму як російські суб'єкти через компанію ТОВ "Кримторг-С", кінцевим бенефіціаром якої є Володимир Костельман (власник Fozzy Group). У 2019 році стало відомо про те, що в Криму досі працювали магазини мережі Novus, власники якого перереєстрували свій бізнес через ланцюжок російських та європейських компаній. 2021 року продуктовий ритейлер припинив роботу своїх супермаркетів, продавши свої активи в Севастополі.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.