Глобальні інвестиції у рекламу у 2021 році зростуть на 11% завдяки е-commerce і онлайн-відео

27.07.2021
3433

Фото: Depositphotos

У 2021 році на глобальні інвестиції у рекламу зростуть на 11,2%. Згідно зі звітом Advertising Expenditure Forecasts від Zenith, зростання обумовлене високим попитом на формат e-commerce і онлайн-відео. Цього року інвестиції у рекламу складуть $669 млрд, що на $40 млрд більше, ніж до пандемії. Зростання інвестицій у рекламу складе 6,9% у 2022 році і 5,6% у 2023 році.

 

Передумови для зростання ринку реклами

Під час пандемії споживачі в основному обирали онлайн-канали для покупок. Щоб забезпечити собі онлайн-продажу бренди об'єднувалися з рітейлерами і запустили прямі комунікації із споживачами. Для цього використовували формати, що забезпечують ефективність і спонукання до покупки. Це перш за все - платний пошук і соціальні мережі. За прогнозами Zenith реклама у соціальних мережах зросте на 25% у цьому році, що складе $137 млрд. Крім того, вона вперше випередить платний пошук, який зросте на 19% і досягне $135 млрд.

Інвестиції в рекламу у 2021 році

У цьому році рівень інвестицій в рекламу будуть на 6% вище, ніж у період до пандемії. На digital припадатиме 58% частки ринку у 2021 році у порівнянні з 48% у 2019 році. Середня ціна реклами на ТБ у цьому році зросла на 5%, оскільки рівень інвестицій у медіа зростає лише на 1%.

Ринок реклами в Україні

В Україні спостерігається загальносвітова тенденція. Так, за останній рік частка онлайн-покупок зросла з 37% до 54%, а частка e-commerce у рітейлі склала 8,8% ($4,0 млрд). За прогнозами, онлайн-торгівля буде продовжувати рости і до 2025 року досягне $ 7,7 млрд.

Глобальні інвестиції у рекламу

У світі велика частина грошей, інвестованих у рекламу, надходить від малого бізнесу. Також це ті бюджети, які бренди раніше інвестували б в офлайн-рітейл, щоб забезпечити собі присутність і видимість на полицях. Зараз вони вкладають в медійну рекламу і пошук на ресурсах інших рітейлерів.

 

 

Зростання онлайн-відео

Аудиторія продовжує досліджувати інтернет, тому онлайн-відео швидко зростає. Це відбувається на тлі скорочення телевізійних рейтингів. Рекламодавці в основному вибирають онлайн-відео для охоплення, так як знижується ефективність ТВ. Zenith прогнозує, що онлайн-відеореклама у 2021 році буде діджитал-каналом, з ростом на 26%, і складе $63 млрд.

Сприйняття і споживання онлайн-відео переживає трансформацію і в Україні. Так, у 2020 році вже 15% людей оформили підписку на стрімінг ТВ-сервіси. При цьому, 55% людей, завдяки технології відкладеного перегляду, дивилися ТВ-контент нелінійно, а у зручний час. Люди все частіше обирають контент без реклами, а це значить, що охопити споживача тільки прямим розміщенням на ТБ або у діджитал стає все складніше. Тому традиційні підходи до комунікації переосмислюються і трансформуються. У Zenith рекомендують використовувати комплексний підхід до планування рекламних активностей, міксуючи традиційні канали, використовуючи тематичні рішення і інструменти для залучення, наприклад, influencer marketing і геймінг.

Зростання діджитал-реклами

Соціальні медіа та онлайн-відео затьмарили традиційні статичні формати, які у цьому році, за прогнозом, зменшаться на 15%, тоді як онлайн-класифайд виросте всього на 4%. Загалом, Zenith очікує, що діджитал виросте на 19% у 2021 році і збільшить свою частку рекламних інвестицій до 58% у порівнянні з 48% у 2019 році і 54% у 2020 році.

 

Обмежена пропозиція і зростання попиту стимулюють медіаінфляцію

Динамічне оновлення реклами після падіння і постійна міграція аудиторії з традиційних до діджитал-каналів сприяють зростанню цін на медіа. Особливо це стосується ТВ. У 2021 році вартість ТВ-реклами у середньому зросла на 5%. Інвестиції ж на телебачення зросли на 1%. Тому обсяг аудиторій, охоплених у світі у цілому, скорочується. Зате діджитал зростає за рахунок збільшення аудиторії і більш масштабної монетизації. Тому інфляція онлайн-відео у середньому становить 7%, у той час як інвестиції будуть рости на 26%. А соціальні медіа практично не дорожчають, хоч інвестиції у цей формат ростуть на 25%.

Рівень інфляції в Україні, традиційно, є високим. Так, за прогнозом ТВ додасть 5% до вартості у 2021 і 15% у 2022. Діджитал зростає за обсягом інвестицій, а інфляція в онлайн-відео буде триматися на рівні 10-20% протягом 2021-2022 років. Темпи зростання цін на соціальні медіа поступаються світовим - 15% у цьому і наступному році.

Фото: Depositphotos



Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.