Дослідження: брати одяг напрокат може бути менш екологічно, ніж просто викидати його

23.07.2021
2455

Фото: Shutterstock

У дослідженні, опублікованому фінським науковим журналом Environmental Research Letters, оцінювався вплив на навколишнє середовище різних способів володіння та утилізації одягу, включаючи оренду, перепродаж та переробку. У ході дослідження з'ясувалося, що оренда одягу зробила найсильніший вплив на клімат серед решти способів.


 

Прихованими екологічними витратами виявилися витрати на доставку і упаковку. Оренда передбачає транспортування великої кількості речей, перевезення одягу туди і назад між складом і орендарем. Крім того, хімчистка також шкідлива для навколишнього середовища.

Компанії з оренди "прикриваються" стійкими намірами

Замість того, щоб вирішити екологічну кризу моди, підхід до оренди одягу слід переглянути. Дослідження показало, що багато компаній у сфері оренди одягу зловживають "грінвошінгом" - маркетингом, який вводить покупця в оману, створює видимість екологічності продукту або послуги з метою збільшити свої продажі. Виходить, що вони більше зосереджені на короткостроковій вигоді, ніж на довгостроковій і не бажають переглядати свої процеси.

Оренда одягу вважалася стійкою і економною альтернативою швидкій моді, яку популяризували такі компанії, як Rent the Runway. Зростаючий сектор, вартість якого, за даними GlobalData, до 2029 року складе понад 2 млрд EUR, рекламується як можливе рішення екологічної кризи моди. Однак у звіті Всесвітнього економічного форуму у цьому році говориться, що галузь виробляє близько 5% світових викидів.

«Тільки регулювання вирішить цю проблему. Жодна компанія у будь-якій галузі не стане добровільно приймати збиток заради планети. Вони зроблять це, тільки тоді, коли це буде відповідати закону. Найбільша перешкода для компаній стати по-справжньому стійкими - жадібність », - говорить автор книги« Fashionopolis: Ціна швидкої моди і майбутнє одягу », Дана Томас.

То чи може оренда одягу бути стійкою?

Дослідження Environmental Research Letters передбачає, що якщо компанії з оренди змінять свою логістику, щоб стати безпечними для клімату, оренда з екологічної точки зору буде на одному рівні з перепродажем, яка, за даними Global Data оцінюється у $ 36 млрд, а у найближчі п'ять років подвоїться до $ 77 млрд. Також з'ясувалося, що найбільш раціональний спосіб споживати моду - це купувати менше речей і носити їх як можна довше. «Хочете слідувати правилам стійкості? Купуйте менше, але краще », - каже Томас.

Джерело: The Guardian

Переклад: Людмила Будина

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.