В Ісландії провели експеримент з 4-денним робочим тижнем. Учасники відзначили поліпшення самопочуття

07.07.2021
1528

Фото: Depositphotos

Ісландська громадська організація Alda опублікувала результати експерименту з 4-денним робочим графіком в країні. У ньому йдеться про знакові випробування та широкомасштабні позитивні наслідки.


З 2015 по 2019 рік в Ісландії відбувалися випробування зі скороченням робочого часу, під час якого робітники переходили з 40-годинного на 35- або 36-годинний тиждень без зниження заробітної плати. В експерименті взяли участь близько 1% працездатного населення Ісландії, а саме 2500 осіб в Рейк'явіку.

Результати випробувань були успішними: працівники, які брали участь відзначили покращення самопочуття та балансу між роботою і особистим життям, зберігаючи при цьому існуючі стандарти продуктивності.

Після успішного експерименту ісландські профспілки домоглися скорочення робочого часу для десятків тисяч своїх членів по всій країні.Зараз, приблизно 86% всього працюючого населення Ісландії або перейшли на роботу за скороченим графіком, або отримали право скорочувати свій робочий час.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.