За останні півроку 45% українських покупців зіткнулися зі спробами онлайн-шахрайства

08.12.2021
2109

Фото: Depositphotos

З 2020 року кількість атак в онлайні проти українців побільшало вдвічі. Про це йдеться у дослідженні OLX Україна та OLX Group.


 

  • З 2020 року кількість українців, які зіткнулися з шахрайством за будь-якого онлайн-шопінгу, збільшилася з 22% до 45%, обійшовши жителів Болгарії та Португалії. Там цей показник становив 40%. Проте в Україні не найвищі показники щодо кібершахрайства. У Польщі з фішингом зіштовхнулися 50% користувачів, а у Румунії – 60%.
  • Найбільш обізнаними про шахрайство з фейковими сайтами (фішинг проти покупців та продавців) виявилися жителі Румунії – 79%. В Україні цей показник становить 48%, а в Польщі – 54%.
  • При цьому 76% українців, які зіткнулися з фішингом у 2021, не втратили гроші завдяки уважності, знанням правил та своєчасному зверненню до служби підтримки сайту. У 2020 році ця цифра була меншою на 14 п.п. (62% не втратили грошей).
  • Порівняно з аналогічним опитуванням OLX у 2020 році серед українців значно знизилася частка тих, хто звернеться до поліції. Однак після зустрічі з шахраєм респонденти перелічених країн ЄС та України поводяться однаково: більшість намагатиметься вирішити проблему самостійно, а до поліції або до місцевої влади звертатиметься лише кожен десятий.

Жителям Польщі та українцям, у переважній більшості випадків, сторонні посилання на небезпечні сайти надходили до месенджерів:

  • У Польщі 83% опитаних отримували шкідливі посилання у WhatsApp, тоді як в Україні – це був Viber і теж – 83% від усіх атак.
  • Фішингові посилання отримали через SMS лише 6% респондентів в Україні та 18% – з Польщі.
  • За допомогою спам-розсилки через пошту атакували 2% опитаних в Україні та 10% у Польщі.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.