Російська мережа дискаунтерів Mere відкриває магазин у Павлограді, незважаючи на позицію РНБО. При цьому у мережі є проблеми з персоналом та постачальниками

10.08.2021
11405

Фото: Retailers

У середині червня Retailers написав про те, що найближчим часом російська мережа Mere (проект власників російської мережі дискаунтерів "Світлофор") планує відновити роботу свого магазину у Миколаєві, а також почати відкривати магазини у інших містах України - зокрема, у Білій Церкві, Чернівцях і містах Дніпропетровської області. Усього Mere планувала відкрити 40 магазинів до кінця 2021 року.


Що вже відомо про Mere?

Mere - це європейська дочка російської мережі "Світлофор". Середня площа торгових точок - 800-1000 кв.м. Асортимент магазинів складає, як правило, 1500-2000 найменувань ходових товарів з максимальним оборотом, серед яких - 80% товари щоденного споживання.

На офіційному сайті Mere зазначено, що ціни у їхніх супермаркетах на 20% нижче від ринкових, через жорстку політики витратної частини: мережа співпрацює з виробниками виключно на пряму. Де-факто, Mere є жорстким дискаунтером.

У кінці 2020 року перший магазин Mere відкрився в українському Миколаєві, правда, через деякий час він закритися,  причини не встановлені. У червні 2021 року Retailers з'ясував, що Mere планує відновити свою діяльність в Україні: відкрити 40 магазинів до кінця поточного року, зокрема, у Білій Церкві, Чернівцях, Миколаєві та Дніпропетровської області. Однак після публікації і масового обговорення цієї новини, секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що "ніякий російський бізнес не буде працювати в Україні".

«Проблема з РНБО - не єдина у Mere», - говорить засновник Служби розвитку рітейлу Денис Піддубний. За його словами, у мережі труднощі, пов'язані зі сферою кадрів, закупівлями і бізнес-моделлю, яка не адаптована під Україну. Всі ці фактори тривалий час не дозволяють Mere запустити магазини. Піддубний вважає, що проблема з кадрами пов'язана з моделлю жорсткої економії мережі на всіх і відсутністю розуміння перспектив розвитку.

Крім того, складності у Mere виникають і з постачальниками. Як розповів Retailers менеджер з продажу фабрики "Здорово" Михайло Репех, Mere надала їм такі умови: оплата товарів можлива тільки після реалізації, при цьому здійснюється палетне відвантаження. Доставка повинна здійснюватися на торговельну точку, так як у мережі немає розподільчого центру. Фабрику "Здорово", яка виробляє м'ясні, м'ясо-рослинні консерви і паштети, такі умови не влаштовували, тому вони відмовилися від співпраці з мережею.

Денис Піддубний каже що поки немає жодного постачальника, з яким Mere уклала б договір. За його словами, "ринок уже не вірить, що Mere зможе запуститися в Україні".

Чи буде Mere відкривати свої магазини в Україні?

На сайті Mere написано, що "мережа зацікавлена у перспективному розвитку торгових точок на території України".

Три експерта на ринку, з якими поспілкувався Retailers сказали, що вихід Mere на український ринок - це перебільшена інформація, так як спроби відкрити магазини були неодноразово, але всі вони не увінчалися успіхом. При цьому компанія відкрила вакансію "категорійного менеджера" у Києві, що свідчить про те, що вона набирає персонал. Серед обов'язків зазначено, що менеджер повинен буде шукати постачальників, проводити з ними переговори і організовувати логістику товару.

За словами директора GT Partners Ігоря Гуглі, на початку 2021 року біля Mere було дві "залізних локації", у яких мережа планувала відкрити магазини - у Павлограді (ТЦ "Гулівер") та Миколаєві (ТЦ "Амстор"). Піддубний додає, що павлоградський ТЦ "Гулівер" відомий тим, що туди відмовилися заходити більшість продуктових операторів, тому "в таких умовах власники будуть раді і Mere".

Павлоград (Дніпропетровська область). Retailers побував у ТЦ "Голлівуд" у Павлограді і переконався, що незабаром там планується відкриття магазину Mere. Про це прямо свідчить вивіска і підготовлене приміщення, яке оформлено у корпоративному стилі Mere. У сусідніх з цим приміщенням магазинах Retailers підтвердили, що "чекають на відкриття Mere ".

<img src="https://lh3.googleusercontent.c

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.