"Укрпошта": законопроект №4279 не вирішить проблему з контрабандою, а може призвести до того, що Україна перестане бути привабливим ринком для міжнародних e-commerce компаній

18.11.2021
3488

Фото: Depositphotos

В "Укрпошті" прокоментували законопроект №4279 "Про внесення змін до Митного кодексу". Нагадаємо, згідно з ним споживачі не зможуть отримувати посилки з-за кордону без ідентифікаційного коду чи паспорта. Таким чином уряд має намір боротися із "сірим" імпортом. Верховна Рада має намір розглянути цей законопроект у другому читанні.


 

«Вимога усім операторам міжнародної доставки запитувати в одержувача номер паспорта або код ІПН щоразу при врученні посилки, щоб потім передавати цю інформацію до митниці, не вирішить завдання боротьби з контрабандою», — зазначила у коментарі Retailers Юлія Павленко, директор департаменту міжнародних операцій "Укрпошти". ".

За даними компанії, у вантажоперевезеннях всіх типів товарів в Україну на міжнародні відправлення поштових операторів та експрес-операторів (замовлення фіз.осіб) за вагою припадає лише близько 2%. Ці посилки оглядаються через рентгени на митниці, і кількість затриманих посилок дуже мала. Близько 98% - це не посилковий формат. Саме там зосереджено контрабандні перевезення.

Якщо редагування буде прийнято, постраждають, насамперед, клієнти – українці, які замовляють на міжнародних онлайн-майданчиках товари в особистих цілях. Вони не зможуть отримувати посилки через скриньки абонентів у своїх будинках або поштомати. У відділеннях збільшаться черги, бо збільшиться час видачі конкретного замовлення, додає Павленко.

Фактично, система доставки буде паралізована по всій країні у всіх операторів доставки як пошти, так і експрес-вантажів. Крім того, будь-яке посилення призведе до того, що Україна перестане бути привабливим ринком для міжнародних e-commerce компаній, вважає Павленко. «Багато хто мріє, щоб в Україні нарешті офіційно запрацював Amazon. Як такий глобальний гравець може зайти, якщо замість відкриття ринку тільки посилюються процеси».

Авторка: Людмила Будіна

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.