Засновники Alibaba заклали акції компанії для отримання кредитів на покупку нерухомості і приватних літаків

06.07.2021
1815

Фото: Medium

Засновники Alibaba, мільярдери Джек Ма і Джо Цай, залучали великі кредити під заставу акцій компанії, повідомляє  Financial Times, посилаючись на документи Alibaba. Позики, у тому числі пішли на покупку нерухомості і приватних літаків.


 

 

За даними Financial Times, позики здійснювалися через офшорні компанії, які контролюють більше половини сукупної частки бізнесменів в Alibaba, яка, за даними на грудень минулого року, становила 5,8%. Кредити мільярдерам видавали UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs і інші банки. Отримані кредити Ма і Цай використовували для покупки нерухомості, приватних літаків і оплати угод з іншими компаніями.

У документах компанії не уточнюється, скільки саме акцій було використано для залучення кредитів, але помітно, що бізнесмени неодноразово брали позики після того, як компанія вийшла на біржу в США у 2014 році, відзначає FT.

Важливу роль у цих угодах, за даними видання, зіграла дружина Джека Ма Кеті Ін Чжан. Два офшорних холдингу під її керівництвом володіють 60% частки подружжя в Alibaba. Крім того, вона є єдиним власником гонконгської компанії, через яку Ма купив замок і виноградники у Франції.

Залучення кредитів під заставу акцій було частиною «стандартного фінансового планування для забезпечення ліквідності і диверсифікації без необхідності продажу акцій Alibaba», заявив FT представник компанії. За його словами, на сьогодні Ма і пов'язані з ним компанії не мають кредитів, забезпечених цінними паперами групи.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.