CNBC: в TikTok набирають популярність відеоролики про копії Chanel, Gucci та інші дорогі бренди на AliExpress

03.03.2020
2777

Фото: tunecore.com

У соцмережі TikTok набирають популярність відеоролики про те, як знайти на сайтах інтернет-магазинів на кшталт AliExpress або Amazon товари, схожі на Chanel, Gucci, Cartier і інші дорогі бренди, з'ясувало CNBC. Молоді користувачі не можуть дозволити собі дорогі речі і діляться знахідками - в правилах соцмережі положення про порушення прав на торговельну марку поширюється тільки на рекламу. 


 

CNBC відзначає, що підлітки обережно звертаються з грошима і хочуть купувати речі вигідно. З іншого боку, це "саме фотографоване" покоління, що змушує молодих людей часто міняти гардероб.

Ще частина користувачів самі роблять репліки дорогих речей і знімають про це відео. Видання проаналізувало публікації підлітків в соцмережі. Наприклад, в січні 2020 року 18-річна Холлі Язді опублікувала в TikTok ролик про те, як знайти копію "Кільця любові" з жовтого золота від Cartier за $1 650.

Язді показала схоже кільце на Amazon за $20. Відео набрало понад 230 000 лайків і більше мільйона переглядів за ніч, говорить Язді. За її словами, незабаром після публікації Amazon видалив оголошення про кільці.

У жовтні 2019 року 26-річний студент факультету менеджменту моди з Берліна Макс Райтер показав, як зробити толстовку з зображенням кадру з серіалу "Друзі" нібито під брендом Balenciaga. На момент написання замітки ролик зібрав 16,7 млн ​​переглядів і 2,7 млн ​​лайків на TikTok.

Наскільки законні такі публікації

Щоразу з появою нової онлайн-майданчики поновлюється хвиля просування контрафактної продукції, говорить професор Фордхемський університету і засновник Інституту модного права Сьюзан Скафіді.

Кожен раз підробки називаються по-різному, наприклад, fakes, knockoffs, reps або replicas, пояснює Скафіді. У TikTok найчастіше копії брендових речей називають dupes ( "обманки"). За її словами, це пов'язано з розвитком і мови, і технологій - боти вчаться блокувати посилання за назвами контрафакту.

TikTok, згідно офіційної політики, забороняє рекламу, що порушує авторські права і права на торгову марку, нагадує видання. Однак відеосервіс не уточнює свої правила щодо звичайних публікацій. Крім того, TikTok видаляє контент, який заохочує злочинну діяльність.

За словами Скафіді, TikTok потенційно може нести відповідальність, якщо користувачі будуть пропагувати продаж підробок або співпрацювати з виробниками реплік. "Правда, малоймовірно, що дійде до позовів до "десятків, сотень або тисяч "користувачів TikTok", - уклала Скафіді.

Що це означає для брендів

Ця ситуація кидає виклик брендам, яким потрібно переконати потенційних клієнтів купувати оригінальні речі, а не сперечатися з ними, вказує CNBC. За словами Скафіді, бренди можуть подати позови проти одного або двох чоловік, щоб "налякати" інших порушників, але це "безумовно поганий спосіб привернути шанувальників".

Опитані експерти відзначають, що деякі бренди намагаються виробляти товари за нижчими цінами або налагоджувати партнерські відносини з іншими компаніями, щоб залучити молоду аудиторію. Наприклад, в жовтні 2019 року виробник предметів розкоші LVMH інвестував в бренд повсякденного одягу Madhappy, нагадує CNBC.

Джерело: vc.ru

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.