Арешт сина інвестора, масові звільнення, та призупинення розвитку дарк сторів. Що відбувається у Rocket

11.02.2022
2020

БЖ

Наприкінці 2021 – початку 2022 років у українського сервісу доставки їжі Rocket почалися звільнення співробітників, виникли проблеми з фінансуванням і зрештою, відбулося призупинення розвитку — компанія планувала відкрити нові дарк кітчен, фудхол та дарк стори. Крім цього, компанію залишили деякі представники топ-менеджменту, зокрема, звільнилися маркетинг-директор компанії Олег Люберець та PR-менеджер сервісу Сергій Колосков (Любарець відмовився від коментарів — ред.).

Однією з причин виникнення проблем ЗМІ називають арешт Тимура Рохліна  — ексінвестора Rocket, який за даними міжнародного слідства, через шахрайські схеми отримував гроші, які потім інвестувалися, зокрема, і у Rocket. Наразі його майно та він сам заарештовані. 

Retailers розбирався, що відбувається у Rocket та як пауза у розвитку компанії може вплинути на український ринок доставки їжі. 


Розслідування та арешт Тимура Рохліна 

У березні 2021 року Генеральна прокуратура України взяла під варту двох киян, які начебто причетні до міжнародної шахрайської схеми, йдеться у розслідуванні видання dev.ua. Досудове розслідування стало міжнародним — українські правоохоронці співпрацювали з Європолом, Євроюстом та з прокуратурою німецького міста Бамберг. 

Як з`ясували слідчі, організована група громадян України та інших країн протягом 2017-2020 років створила та реалізовувала шахрайську схему — виманювання грошей у громадян різних європейських країн під приводом інвестування у купівлю-продаж банківських металів, іноземної та криптовалюти через спеціальні сайти. 

З`ясувалося, що одним із причетних до цієї схеми може бути Тимур Рохлін, який є сином інвестора українського сервісу доставки їжі Rocket. Його нерухомість та компанії в Україні були заарештовані. Однією з них була “Хоумленд Юкрейн”, яка раніше значилася як компанія-засновник «Рокет Делівері» (ТМ Rocket). За версією українських слідчих, Тимур Рохлін для того, щоб приховати незаконно зароблені гроші, перереєстрував суб'єкти господарювання на структури батька — Ігоря Рохліна. У коментарі Retailers Rocket підтвердила, що наразі основним акціонером компанії є Ігор Рохлін. 

Зрештою наприкінці 2021 року Тимура Рохліна затримали під час того, коли він намагався вилетіти з Ізраїлю до Києва. Ізраїльський суд вирішив, що Рохлін має перебувати під вартою до ухвалення рішення щодо екстрадиції.

Проблеми у Rocket 

Після того, як затримали Рохліна-молодшого, у Rocket скоротили 50 людей через зменшення фінансування, розповідає видання dou.ua. У компанії працювало більше 500 людей, 400 з яких – в Україні, і це без урахування кур’єрів. Вся технічна команда — близько сотні спеціалістів — зосереджена в Україні. 

За словами анонімного ексспеціаліста Rocket, який розповів деталі dou.ua, скорочення торкнулося 35–40% штату і Rocket з усіма розрахувалась. Однак є і інші думки  — зокрема, ексспівробітник компанії анонімно розповів, що після звільнення у січні його попередили, що відпускні не виплатять і компенсацію теж. У знак відшкодування працівникам видали ноутбуки різних років і у різному технічному стані. При цьому інший ексспівробітник повідомив, що “кого скоротили у грудні, з тими частково розрахувались, а хто пішов з компанії у січні, їм гроші не виплатили: комусь за два місяця роботи, комусь — частину».

Retailers звернувся за коментарем до PR-менеджера компанії Сергія Колоскова. Однак він зазначив, що звільнився ще у листопаді 2021 року, до того, як почали активне скорочення штату. При цьому він зазначив, що компанія з ним розрахувалася повністю і вчасно. 

Дарк стори та дарк кітчени

Наприкінці 2020 року Rocket заявляв про те, що планує відкривати мережу фудхолів з віртуальними ресторанами. Згідно з концепцією, їжу можна було би взяти із собою або поїсти на місці. Всього у закладі планувалося 60 місць. 

Загалом фудхол планувалося створити у поєднанні двох форматів: клауд кітчен (локація для партнерів-ресторанів) та дарк кітчен (власна кухня сервісу). Однак згодом відкриття першого Virtual Food Hall перенесли на квітень 2021 року, але так і не відкрили у визначений термін.

У пресслужбі Rocket розповідають, що через зменшення фінансування та зміни ринку у них виникла потреба у зміні фінансових планів та у пошуку додаткових інвестицій. Зокрема, через це компанія вирішила призупинити відкриття нових дарк кітчен та dark store — його запуск перенесли на невизначений термін. Також на паузі опинився проект по відкриттю фудхолів. Щодо того, чи виплачує компанія заробітну плату у повному розмірі та без затримок своїм звільненим співробітникам, у Rocket по суті питання не відповіли. 

Засновники Rocket Станіслав Дмитрик та Олексій Юхимчук прокоментували Forbes, що Тимур Рохлін до компанії ніякого відношення немає — у них є тільки акціонер Ігор Рохлін. Вони додали, що “такі новини в інформаційному просторі можуть мати негативний вплив на спілкування з фондами».

При цьому у Rocket зазначають, що зараз компанія знаходиться на етапі стабілізації і їхня задача — перерозподілити існуючі інвестиції на найдовший термін і в цей час сфокусуватися на якості внутрішніх процесів, впровадженні інноваційних технологій та операційній ефективності. Серед планів на 2022 рік, зокрема, “вдосконалювати юніт-економіку та швидкість доставки”. 

Як ситуація з Rocket може вплинути на ринок доставки?

Директорка аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова каже, що наразі жодних затримок із виплат ресторанам за Rocket не спостерігалося. При цьому експертка зауважує, що той факт, що Rocket відмовилися розвивати дарк кітчени, говорить про те, що у компанії є фінансові проблеми, а отже, потенційно, вони можуть торкнутися і взаєморозрахунків із ресторанами. Насонова припускає, що, можливо, пауза нових проєктів Rocket допоможе уникнути затримок із виплат ресторанам.

Ольга Насонова зазначає, що якщо Rocket піде з ринку, його місце швидко займуть Bolt Food та Glovo. Окрім цього, за її словами, з'являться нові гравці, адже зараз умови роботи із сервісами доставки для ресторанів не є цілком вигідними, зокрема через комісійні від 30 до 40%. Експертка резюмує, що зараз тенденції йдуть до того, що конкуренція між сервісами доставки зростатиме і знижуватиметься відсоток комісійних. 

В Glovo у коментарі Retailers зауважили, що український ринок доставки все ще доволі малий і має потенціал до розвитку, тому наявність більшої кількості гравців може позитивно вплинути на ринок доставки. Однак у компанії не змогли прокоментувати, яку долю займає зараз той чи інший гравець на українському ринку. Однак, за даними Glovo у 2020 року, компанія займала долю 75-80% серед сервісів доставки в Україні. Того року вона заробила 720,9 млн грн, а Rocket  — 157 млн грн.

Автор: Олександр Шаріпов

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.