Програмний РРО для мережевого ритейлу має свою специфіку: кейси впроваджень ПРРО FS iNNOVATE! від SystemGroup

16.12.2021
3872
PR-Материал

Програмні РРО – технологія, узаконена у 2020 році на хвилі масової фіскалізації, надала ритейлерам право використовувати замість традиційного обладнання РРО програмні рішення з API Податкової. Технологія була створена насамперед для того, щоб мінімізувати витрати малого бізнесу на «касові апарати», але й великим рітейлерам дала нові можливості оптимізувати свої процеси.


Чимала частка представлених на ринку Програмних РРО – мобільні додатки, орієнтовані на ФОП та малий бізнес із початковим рівнем автоматизації. Але у великих рітейлерів свої потреби, і програмні РРО потрібні інші.

Фіскальний сервер «iNNOVATE!» - єдиний програмний РРО, що з самого початку створювався під бізнес-процеси мережевого роздрібного бізнесу. SystemGroup, розробник рішення FS iNNOVATE! та відомий виробник РРО (Datecs), понад 20 років займається фіскалізацією роздрібних мереж, і розробка функціональності Програмних РРО велася з урахуванням цього практичного досвіду та розуміння реальних потреб рітейлерів. Деякі особливості ПРРО FS iNNOVATE!:

  • Модуль фіскалізації (клієнтський модуль ПРРО) встановлюється безпосередньо на комп'ютери касирів, інтегрується з касовим програмним забезпеченням і працює безшовно для касира. Модуль відправляє до ДПС чеки для фіскалізації, забезпечує контроль законодавчих обмежень на off-line режим (36 год/168 год на місяць) та відправляє чеки на друк (або передає для відправки в електронному вигляді). Одна з найважливіших переваг FS iNNOVATE! - висока швидкість створення та фіскалізації чека: до 2 сек в режимі on-line і 0,5 сек off-line.

  • Серверна частина FS «iNNOVATE!» - адміністративна: вона містить копії всіх чеків та звітів, а також інструменти для управління бізнес-процесами, пов'язаними із ПРРО. У мережевих структурах ці процеси зазвичай потребують значних ресурсів, і FS iNNOVATE! допомагають їх спростити та прискорити. 

  • Консолідоване системне зберігання чеків, звітів та контрольної стрічки (КЛЕФ). Дані чеків з усіх Програмних РРО збираються на сервері iNNOVATE!, де їх можна класифікувати, фільтрувати, вивантажувати та звіряти зі звітними даними облікової системи. Це дає можливість забезпечити зберігання КСЕФ, необхідне за Законом, проводити звірки бухгалтерської звітності та КСЕФ, що допомагає уникнути штрафів. Тут є можливість отримати копію чека і проконтролювати роботу касира.

  • Моніторинг та адміністрування роботи мережі ПРРО. Інструменти віддаленого моніторингу та налаштування дозволяють IT-службі дистанційно керувати мережею касових робочих місць, що знаходяться у різних регіонах та локаціях. Тут можна створювати шаблони налаштувань ПРРО для тиражування всією мережею, бачити стан Програмних РРО на робочих місцях та перезапускати їх. Такий підхід дозволяє мінімізувати витрати на керування касовими функціями. 

  • Е-Сервіси реєстрації та документообігу з ДПС. У iNNOVATE! Cabi.Net реалізовані сервіси, які більш зручно та ефективно реалізують функції електронного кабінету Податкової: реєстрація та перереєстрація програмних РРО, господарських одиниць, касирів. Всі процеси відбуваються інтуїтивніше та швидше, ніж у е-Кабінеті ДПС; працюють підказки для мінімізації помилок; є інструменти для масових операцій. Такі можливості дуже актуальні для мереж, що швидко розвиваються: в одному з кейсів за добу вдалося зареєструвати понад 20 тисяч ПРРО, що через е-Кабінет Податкової зайняло б більше тижня.

  • Функція «Холдинг» дозволяє відображати в одному інтерфейсі дані цілої групи ФОП та юридичних осіб: це зручно, коли роздрібні точки оформлені як окремі юридичні особи або працюють за франчайзинговою схемою.

Кейси реалізованих проектів рітейлерів

Рішення досить універсальне: FS iNNOVATE! можна застосовувати у різних каналах продажу: на класичних касових місцях, в інтернет-магазині рітейлера, в системах самообслуговування. Наведемо кілька кейсів.

FS iNNOVATE! на касових робочих місцях маркетів «Рукавичка»

Маркети «Рукавичка» працюють переважно у західних регіонах України. Одним із каталізаторів переходу на технологію Програмного РРО стало закінчення 7-річного терміну експлуатації частини РРО: установка ПРРО дозволяла уникнути одномоментних інвестицій в обладнання. Окрім фінансових вигод, програмний РРО FS iNNOVATE! мав перевагу у швидкості та простоті інтеграції: ритейлер давно використовує касове ПЗ dPOS розробки SystemGroup, у яке вже інтегрований FS iNNOVATE!. Це дозволило «пропустити» етап інтеграції ПРРО, адже налаштування вимагали лише процеси зберігання даних та адміністрування електронних підписів.

Сьогодні ПРРО FS iNNOVATE! успішно застосовується на робочих місцях касирів та у касах самообслуговування. Перемикання між режимами off-line та on-line відбувається без втручання касира, у фоновому режимі. При цьому на фіскалізацію чека йде від 0,5 до 2 секунд, залежно від режиму. Інструменти звірки КСЕФ та консолідованого перегляду даних мережі активно використовуються бухгалтерами для виявлення розбіжностей у звітності.

FS iNNOVATE! в інтернет-магазині роздрібної мережі JYSK

Інтернет-магазин торгової мережі JYSK обслуговує тисячі замовлень по всій Україні, і в період карантину роль on-line замовлень суттєво зросла. Поява технології ПРРО дала змогу більш гнучко та економічно реалізувати видачу чеків покупцям інтернет-магазину.

Для вирішення завдання JYSK вибрав комплексне рішення "Фіскальний сервер iNNOVATE!" від SystemGroup, який максимально відповідав бізнес-процесам, вимогам законодавства та правилам корпоративної безпеки JYSK. Рішення успішно пройшло весь цикл тестувань та погоджень, і було схвалено штаб-квартирою ритейлера.

FS iNNOVATE! проінтегрували із системою управління електронною комерцією, і на сьогодні всі продажі інтернет-магазину, незалежно від регіону отримання товару, фіскалізуються централізовано.

Фіскалізація паркоматів Parkt Service

Технологія програмного РРО як ніде доречна у системах самообслуговування: вона дозволяє уникнути вбудовування у корпус принтера чеків і оптимізувати витрати на обслуговування обладнання. Мережа паркоматів Parkt Service звернулася до Центру компетенції SystemGroup із завданням фіскалізувати їх паркомати. Однією зі складнощів було те, що паркомати мали різну архітектуру, а потужність вбудованих у паркомати комп'ютерів залишала бажати кращого.

Експертам SystemGroup вдалося реалізувати роботу ПРРО FS iNNOVATE! на мінімальних обчислювальних ресурсах паркоматів, адаптувати рішення до всіх типів архітектур та забезпечити повноцінну фіскалізацію в режимах on-line та off-line. Дистанційне адміністрування всіх процесів, у тому числі пов'язаних із централізованою реєстрацією та моніторингом роботи десятків ПРРО, забезпечується через iNNOVATE! Cabi.Net. 

Висновки:

Фіскалізація мережевого роздрібного бізнесу має специфічні потреби. 

Усі процеси реєстрації розрахункових операцій та адміністрування ПРРО повинні бути максимально інтегровані та оптимізовані, інакше ритейлеру доведеться витрачати надто багато часу та ресурсів на їх забезпечення. Наприклад, якщо реєстрацію та адміністрування одного ПРРО цілком можна вести в ручному режимі, то при роботі з десятками робочих місць, локацій та каналів продажів без автоматизації не обійтись.

Фіскальний сервер «iNNOVATE!» враховує всі ці нюанси та значно оптимізує процеси фіскалізації у великих роздрібних структурах.

Консультації по ПРРО

тел: (044) 494 40 75, (095) 282 34 39
e-mail: sw@systemgroup.com.ua

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.