До кінця року в Україні буде працювати 21 даркстор Glovo Express. Інвестиції в них складуть 7 млн євро

13.10.2021
4475

Фото: Glovo

Зараз в Україні у Glovo працює 14 фулфілмент-центрів у 5 українських містах-мільйонниках: Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі та Львові. До кінця року сервіс планує розширити мережу Glovo Express до 21 локації, розповів під час презентації гендиректор Glovo в Україні Дмитро Расновський. Раніше Glovo планував запустити 30 таких локацій. У компанії не змогли пояснити, у чому причина зміни планів, проте уточнили, що частина відкриттів буде перенесена на перший квартал 2022 року.


Після відкриття локацій у перерахованих вище містах, можуть бути відкриті локації в інших обласних центрах. Їх вибирають відповідно до того, які райони є цікавими з точки зору потенційних клієнтів.

За словами Дмитра Расновського, інвестиції у розширення мережі мікрофулфілмент центрів в Україні становлять близько 7 млн ​​євро. Ця сума покриває 21 даркстор — реновацію і оренду приміщень. Але у компанії не вказали, скільки складають інвестиції в один об'єкт, зазначивши, що це залежить від локації. Наприклад, деякі локації навіть не вимагали косметичного ремонту, тому співробітники компанії могли відразу заїжджати і починати працювати там.

Зараз покриття Glovo Express у Києві становить близько 60%. Для повного покриття міста потрібно десять точок, а для надшвидкої доставки — близько тридцяти, зазначив Дмитро Расновський. За його словами, тренд Q-commerce у світі набуває активного розвитку і, тому, Glovo замість доставки товарів від магазинів-партнерів вирішив розвивати власний сегмент MFC (мікрофулфілмент центрів).

«Розвиток напряму Q-Commerce є нашим пріоритетом і ми вже маємо перші позитивні результати роботи. Кількість замовлень з наших мікрофулфілмент центрів зростає щотижня на 30%, а дві локації вже отримують стабільно від 150 замовлень на день », — зазначив Расновський.

Що являє собою даркстор?

Модель даркстор передбачає спеціальні мікрофулфілмент центри з товарами певного асортиментного ряду, які можна замовити у додатку Glovo. Даркстор, який знаходиться за адресою: вул. Тютюнника, 28А в Києві, є найбільшою локацією — тут працює всього 4 людини. На складі збирають по 200 замовлень щодня, більшість з них припадає на проміжок між 18 і 22 годинами. Середній кошик становить 230 грн за 5,5 товарних позицій, для порівняння, у супермаркетів-партнерів він становить 330 грн за 8,5 позицій.

Фото: Даркстор Glovo

Отримавши повідомлення про замовлення, пікер, який працює у дарксторі, збирає його, пакує та прикріплює до нього чек з номером замовлення. Середній час збору замовлення становить одну-півтори хвилини, максимальний — три з половиною хвилини.

Фото: Даркстор Glovo

Далі це замовлення передають кур'єру або віддають замовнику, у випадку, якщо він обере послугу самовивозу. Середня швидкість доставки на сьогодні становить 25 хвилин. Для порівняння, у звичайному супермаркеті персонал витрачає на це 12-14 хвилин, але найближча мета — скоротити час доставки до 15 хвилин. Наприклад, сервіс доставки продуктів з дарксторів Cooker влітку 2021 запустив доставку за 15 хвилин по Києву.

  • Нагадаємо, компанія відкрила перший даркстор у Києві у липні. Пізніше стало відомо про запуск ще однієї локації у Львові.

Авторка: Вікторія Лаврентій

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.