Хто така Астра Стар та навіщо маркетологам віртуальні інфлюенсери?

06.09.2021
6689

Фото: FFFACE.ME

Студія FFFACE створила першу в Україні digital-інфлюенсерку — Астру Стар. У компанії кажуть, що вона зможе стати перспективним партнером не лише для брендових, але також для культурних та некомерційних колаборацій. Нещодавно блогерка стала обличчям фешн-напрямку маркетплейсу Rozetkа. Тож якщо раніше в Instagram користувачі стежили виключно за реальними людьми, то сьогодні вже й не дивно натрапити на віртуальних інфлюенсерів.


Хто такі віртуальні інфлюенсери та чим вони займаються?

Поняття цифрового інфлюенсера з’явилося порівняно нещодавно. Їхню зовнішність важко відрізнити від ретельно відредагованого фото, оскільки над розробкою моделі працює команда фахівців із 3D-моделювання, фотографів і графічного художника. У кожної такої моделі є свій аккаунт. 

Так, наприклад, Астра — це "18-річна дівчина, що переїхала з Берліна до Києва, займається самоосвітою, ділиться подіями свого життя й одягається у трендові речі". Астра вже замовила декілька образів, приміряла їх та зробила фотосесію. А під час співпраці з Rozetka буде розповідати про модні тренди, робити огляди колекцій Rozetka Fashion та ділитися стильними образами на своїй сторінці в Instagram, розповідають у компанії.

Наразі найбільш популярною цифровою блогеркою у світі є Lil Miquela з трьома мільйонами підписників у TikTok та Instagram. Вона рекламує світові бренди такі як Calvin Klein, Prada і Samsung, знімається для обкладинок журналів та бере участь у колабораціях з відомими моделями. Так Samsung залучила Lil Miquela та інших знаменитостей до кампанії #DoWhatYouCant. Версія її відео отримала коефіцієнт залучення 1,88%, за CreatorIQ. Інше відео в кампанії, у якому знялася лише Lil Miquela, отримало —  3,35%.

Lil Miquela Joins Steve Aoki, Millie Bobby Brown and Ninja in New Samsung  Global Campaign | Branding in Asia Magazine

Навіщо віртуальні інфлюенсери потрібні маркетологам, та скільки коштує така співпраця?

У кожного віртуального інфлюенсера є свої цілі та завдання, а ще приваблива рольова модель поведінки. Більшість із них орієнтовані на модельний бізнес. І якщо співпраця з реальним інфлюенсером може створити проблеми, то робота з цифровим набагато зручніша і вигідніша. Так їх зовнішній вигляд та й загалом особистість у цифровому форматі можна адаптувати до галузевих обставин (мода, спорт, автомобілі, енергетика тощо), ідентичності бренду та особливостей цільової групи. А оскільки за історію життя віртуальних впливових осіб відповідають розробниками, таких інфлюенсерів легше контролювати, вони не вчиняють скандалів і не зазнають негативних змін у зовнішності.

«Сьогодні багато говорять про діджиталізацію бізнесів, але не можна забувати й про діджиталізацію нашого суспільства. Ми бажаємо отримувати цифрові реакції на свій контент, прокачуємо своїх цифрових героїв у іграх, здобуваємо віртуальні бейджі у додатках, а у вішлистах скоро з’явиться цифровий одяг. Запуск Астри Старр як першого віртуального інфлюенсера в Україні — наслідок цього тренду. До речі, інтеграції на її сторінці — це не спосіб монетизації, а частина сторітелінгу, оскільки популярного блогера неможливо уявити без рекламних інтеграцій», — каже Дмитро Корнілов, співзасновник та CEO FFFACE.ME.

Зараз віртуальні інфлюенсери випереджають “традиційних” лідерів думок у соцмережах. Згідно з дослідженням HypeAuditor, яке проводилося у 2020 році, віртуальні впливові особи мають майже у три рази більше підписників, ніж справжні. Також було проведене дослідження у 2019 році, яке показало, що реальному інфлюенсеру потрібно створювати у чотири рази більше повідомлень Instagram, аби отримати таку ж кількість підписників як у віртуального інфлюенсера.

Цифрові інфлюенсери також можуть залучати партнерські відносини з брендами. Так за даними OnByo на 2020 рік модель Lil Miquela  є найбільш оплачуваною цифровою інфлюенсеркою. Вона має  2,8 млн підписників у соціальних мережах і заробляє  гонорар у розмірі близько $8500 за рекламний пост. 

Віртуальні інфлюенсери — можливість для бізнесу

Сьогодні віртуальні блогери ведуть блоги, створюють музику і одяг, співпрацюють з брендами. Вони — частина ринку інфлюенсерів, оборот якого, за прогнозами, збільшиться до $15 млрд у 2022 році.

Засновник сайту про віртуальних інфлюенсерів Крістофер Треверс стверджує: «З віртуальними моделями дешевше працювати, ніж із людьми у довгостроковій перспективі. Їх можна на 100% контролювати, вони можуть з’являтися у багатьох місцях одночасно. А головне — вони ніколи не старіють і не вмирають».

Крім цього залученість у профілях віртуальних інфлюенсерів майже втричі перевищує показники в акаунтах реальних блогерів. За даними на 2019 рік середній показник залученості на ринку інфлюенсерів — 0,7%, а залученість в акаунті Lil Miquela, ще тоді досяг 2,7%.

Цифрові технології та штучний інтелект не так давно здавалися фантастикою. Проте залежність від соціальних мереж, вже відкрила нові шляхи для розвитку бізнесу.

Автор: Вікторія Лаврентій

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.