“Мандарин плаза" не продаю - це наш талісман. Якщо IKEA зі мною розмовляє, хто такі для мене Starbucks?”. Вагіф Алієв про плани Mandarin Plaza

04.02.2021
5955

Фото: delo.ua

Бізнесмен Вагіф Алієв, власник девелоперської компанії Mandarin Plaza, розповів на відкритті першого магазину IKEA в Україні про плани будівництва торгових центрів, можливий продаж діючих. Ми публікуємо основне зі сказаного ним з матеріалів, які випустили видання Liga і Rau.


 

IKEA і Starbucks

IKEA.Я можу сказати, що IKEA сюди привів особисто. Ми з Віталієм Володимировичем Кличко були в процесі інтенсивних переговорів. Він єдиний, хто допомагав, гарантував їм: я зроблю те, що треба (не зовсім зрозуміла роль мера Києва у відкритті IKEA, враховуючи що магазин працює в торговому центрі, яким володіє приватна особа, - ред.). Всі, хто кажуть, що привели IKEA в Україну, брешуть.

Starbucks. Чи планує бізнесмен привести цей бренд? Якщо IKEA зі мною розмовляє, то хто такі для мене Starbucks? Starbucks має прийти і мене просити. Вони мають вести зі мною переговори. Якщо будуть просити, я їх впущу. Я вів би переговори зі Starbucks, якби у мене на Троєщинському ринку був торговий центр. Вони повинні вести зі мною переговори.

ТРЦ "Південний" (на місці льодового стадіону), Lesnaya Mall, Petrovka Mall, Ocean Mall в Києві

Ocean Mall ми відкриваємо у вересні 2021 року. Але запустимо його десь в жовтні-листопаді (чим відрізняється відкриття від запуску бізнесмен не уточнив, - ред.) Його площа буде 200 000 кв.м. З них 40 000 кв.м. відведено під entertainment, також відкриються магазини H&M, Zara, IKEA. З нього підуть гроші, будемо далі вкладати (в будівництво інших проектів, - ред.), і так по ланцюжку.

Lesnaya Mall. Все буде. Все будується. І коли кажуть, що я щось там заморозив, це не так. Я не хочу "покласти" місто будівництвами. Ми потихеньку по 2-3 об'єкти запускаємо. (Нагадаємо, ДАБІ 28 липня 2020 року відмовила ТОВ "Женсан" у видачі дозволу на будівництво ТРЦ біля станції метро “Лісова”. Забудова не відповідає Генплану Києва, - ред.).

Якби я відкрив відразу Ocean Mall, Blockbuster Mall, Lesnaya Mall, Lavina Mall, то місто лягло б. Ми планомірно відкриваємо ТРЦ, і до кінця 2022 року запустимо всі 12 торгових центрів (з них працюють Lavina, Blockbuster. Ocean Mall побудований менш, ніж наполовину. Lesnaya - на стадії котловану, за іншими проектами, за інформацією з відкритих джерел, роботи ще не починалися, - ред.).

"Південний". На Іподромі буде великий торговий центр, багатофункціональний льодовий стадіон. Ми зараз повномасштабно в проекті. До кінця наступного року ми повинні його закінчити. Уже зараз палі там б'ємо, проект починаємо. Спочатку відкриємо Ocean Mall, а потім підемо далі. Ви все будете бачити. Не хочу зайвого говорити, потім починаються труднощі, різні перевірки. Зараз зайвих грошей немає.

Petrovka Mall (на місці книгарні на Почайній). До кінця року ми постараємося побудувати там building mall - робимо свою мережу будівельних магазинів у всіх наших торгових центрах. А потім будемо нарощувати торговий центр.

ТРЦ Lavina Mall за підсумками 10 місяців 2020 року отримав збиток в розмірі 248 млн.грн.

Lavina ніколи не була збитковою. За її рахунок будуються інші об'єкти. Всі гроші від неї реінвестуються, може, тому говорять, що вона збиткова.

Джерело інвестицій на будівництво мережі будматеріалів

У мережу building mall плануємо вкласти грошей набагато менше, ніж в будь-який торговий центр. Ми беремо кредити, продали бізнес-центр "Парус", який іноземці якісь купили. Угоду закрито місяці два тому. І всі гроші від "Паруса", все орендні і кредитні гроші ми інвестуємо в нові проекти. Нам треба закінчити те, що почали.

ТЦ "Мандарин плаза". Можливість продажу

Кожного дня вже протягом багатьох років (мені пропонують продати "Мандарин плаза", - ред.). Але я його не продаю, це наш талісман. Кожного дня приходять і з Lavina, і з Blockbuster. Але я це не продаю. Я продав усі бізнес-центри і зосередився на торгових центрах.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.