Нарешті дочекалися: IKEA відкрила свій перший магазин в Україні

01.02.2021
21878

Фото: пресс-служба КГГА

 

 

Трохи більше 15 років пройшло з того моменту, як IKEA вперше повідомила про плани виходу на український ринок. І ось, 1 лютого 2021 року, нарешті, рітейлер відкрив свій перший офлайн магазин невеликого формату city-store, площею 5000 кв.м. в ТРЦ Blockbuster Mall в Києві. Відкриття пройшло не так масштабно, як, наприклад, H&M - без агресивної реклами про запуск (анонс про старт роботи магазину з'явився буквально на днях) і розіграшів цього дня. Причина очевидна - пандемія, під час якої діють карантинні заходи по обмеженню кількості людей в магазинах. Але, тим не менш, ми дочекалися відкриття IKEA. Як це відбувалося читайте в репортажі Retailers.


 

Стрічку першого фізичного магазину о 10 ранку урочисто перерізали голова IKEA в Україні Флоріан Мелле, мер Києва Віталій Кличко і девелопер Вагіф Алієв, компанії якого належить ТРЦ Blockbuster Mall. Після цього до магазину запустили перших покупців, які прийшли на відкриття, незважаючи на ранній час в будній день. Через 20 хвилин після відкриття, торговий зал заповнився покупцями - вони були у всіх відділах і їхня кількість поступово збільшувалася.

Через обмеження їм довелося реєструватися через QR-код, щоб співробітники магазину могли контролювати кількість відвідувачів - в приміщенні могло знаходитися до 500 осіб одночасно. Як працює система? Відвідувачі реєструються через смартфон за QR-кодом, потім чекають своєї черги. Такий спосіб потрапити на відкриття IKEA сприйняли не всі покупці. "Покажіть мені цього генія, який придумав момент з реєстрацією", - обурився один з перших відвідувачів, після того, як увійшов до магазину. Персонал IKEA відповів, що незручності пов'язані з обмеженнями під час пандемії. "Це ідіотизм якийсь, - додав чоловік. - Ось Comfy нормально запускають (знаходиться по сусідству з IKEA - ред.)".

До обіду черга бажаючих потрапити в магазин збільшилася. Деякі відвідувачі, що зареєструвалися в черзі, спускалися з другого поверху, де знаходився IKEA, на перший в продуктовий магазин "Сільпо". "Черга така, що мама-міа. - чутно за одним із столиків в кафе, яке знаходиться в "Сільпо". - Але взагалі [магазин] такий ж, як звичайний магазин. Немає ані їжі, нічого. Взагалі нецікаво", - коментує відвідувачка новий магазин IKEA. Відзначимо, що раніше в IKEA заявляли, що на момент відкриття в торговій точці не працюватиме ресторан.

 

 

Фото: Retailers

Незважаючи на незручності, спричинені обмеженнями з відвідування, потрапивши всередину, покупці починають розглядати товари. "Дивись, свічки всього по 19 грн. Давай візьмемо кілька", — чути в розмові між двома відвідувачками. Деякі покупці вже заздалегідь визначилися з покупками і шукають бажані відділи в магазині. Їх всього три: Living Room («Вітальня»), Bedroom («Спальня») і Kitchen («Кухня»).

Площа магазину міського формату - 5000 кв.м. Також, як і у великих магазинах IKEA, в цьому форматі торгова площа розділена на тематичні зони, а консультанти допомагають з проектуванням простору і вибором товару.

У новому магазині спроектовано три входи, проте під час відкриття і під час карантину один з них буде працювати на вхід, а два інші - на вихід. Біля кожного виходу знаходиться касова зона. Покупці можуть розплатитися за товар на звичайній касі або самостійно відсканувати товар на самокасі і оплатити покупки.

У магазині доступно близько 2000 позицій. Великі товари, як меблі та інше, можна замовити онлайн і безкоштовно отримати в одному з пунктів видачі замовлень, в магазині або вибрати доставку додому (вона платна). Зараз в Києві працює чотири пункти видачі: в ТЦ Metro С&C, ТРЦ Rive Gauche, Lavina Mall і Blockbuster Mall.

У магазині також працює відділ із уціненими товарами. Деякі з них можуть мати незначні дефекти після перевезення або зберігання на складі. На ціннику вказана стара і нова ціна. У прес-релізі йдеться, що серед товарів можуть бути повернуті клієнтами, проте кореспонденту Retailers співробітник магазина пояснив, що в продажу немає використаних товарів.

Коли відкриття наступного магазину?

Девелопер Вагіф Алієв, який також був присутній на відкритті, заявив, що 1 вересня відкриється ТРЦ Ocean Mall, а разом з ним і IKEA. Щоправда, голова мережі Флоріан Мелле не підтвердив цю інформацію. "Зараз компанія вивчає ринок. IKEA продовжить розширювати свою мережу пунктів видачі онлайн-замовлень", - уточнив він кореспонденту Retailers.

В Україні вже працює інтернет-магазин IKEA. Він запустився навесні 2020 року і практично відразу ж обмежив оформлення онлайн-покупок через великий попит на товари. "Запуск онлайн-магазину в Україні перевершив всі наші очікування. Однак через пандемію у нас виникли деякі проблеми з логістикою. Ми намагалися налагодити процеси протягом декількох місяців. З моменту запуску по сьогоднішній день ми збільшили наші потужності з онлайну в п'ять разів" , - прокоментував Retailers Мелле про труднощі, які виникали протягом року у споживачів із замовленням.  

Текст та фото: Людмила Будіна

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.