Як ФОПам правильно заповнити декларацію за 2021 рік

06.01.2022
25281

Фото: Дебет-Кредит

У січні 2021 року набули чинності закони про зміну обліку ЄСВ, через це з 1 квітня 2021 року працює нова форма декларацій. Декларацію по сплаті єдиного податку у кінці кожного кварталу, та по сплаті ЄСВ у кінці року поєднали. А річний звіт про ЄСВ перенесли в основний документ, у вигляді Додатку №1. Про те як правильно заповнити декларацію інформує AIN.


До коли потрібно здати документ

Фізособи-підприємці на єдиному податку звітуються по ЄСВ у терміни подачі річної декларації з єдиного податку за 2021 рік:

1 та 2 група — до 1 березня 2022 року, подають такі відомості (в одному документі):

  • Форма річна F0103405 (декларація) «Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи підприємця» 

  • Форма F0134105 (додаток 1) «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

3 група — до 9 лютого 2022 року, подають такі відомості:

  • Форма квартальна F0103307 (декларація) «Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи підприємця» 

  • Форма F0133107 (додаток 1) «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

Як заповнити Додаток №1 до декларації

Як пояснює старший юрист «Таксер» Юрій Крюков, верхня частина додатку практично не відрізняється від декларації, й звітний період такий самий, як у декларації, код застрахованої особи у ФОП на єдиному податку — завжди «6», у таблиці заповнюються лише ті місяці, у яких ФОП сплачував ЄСВ. Також нагадує, що ЄСВ у грудні вже був 1430 грн (через те, що зросла мінімальна зарплата). І в самій декларації треба перенести суму із додатка та поставити відмітку про те, що додаток подається.

Що писати у самій декларації

В основному звітному документі, у розділі VII, потрібно вказати загальний розмір ЄСВ, виплаченого за рік, а також поставити галочку у рядку про додаток.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.