Зниження комісії інтерчейндж: "ТАСкомбанк" вже прибрав кешбек з дебетових карт, а "ОТП Банк" почав вводити обмеження

16.12.2021
2079

У зв'язку зі зниженням комісії за еквайринг банки почали змінювати систему нарахування кешбеків на дебетові картки клієнтам. Так, "ОТП" Банк почав знижувати кешбек та систему лояльності по всіх їхніх продуктах, а "ТАСкомбанк" взагалі прибрав кешбек, розповіли банкіри на круглому столі, організованому "Фінансовим клубом".


 

За словами заступника голови правління "ТАСкомбанку" Артура Муравицького, продукти їхнього банку були сконструйовані з активним використанням кешбеку за дебетовими та кредитними картками. Тому вони прибрали кешбек із дебетових карток клієнтів.

Член управління розвитку роздрібного бізнесу "ОТП Банку" Олег Клименко стверджує, що тепер вони змушені вводити електронний цифровий підпис для “забезпечення маржинальності”. Крім того, банк змінює систему лояльності по всіх продуктах та знижує рівень кешбеку. Клименко стверджує, що це "зниження набагато менше, ніж загальне падіння рівня інтерчейнджу".

Виконавчий директор "Альфа-Банку Україна" Ольга Філіпенко зазначила, що програма лояльності банку "Кешью Клаб", "підлаштовується під клієнта", тому вони можуть "щомісяця змінювати відсоток кешбеку залежно від активності клієнта". Вона додала, що за рахунок їх аналізу клієнта вони можуть сконструювати цю програму таким чином, щоб не змінювати ставки кешбеку. При цьому розвиток програми лояльності продовжиться.

Надалі, за словами Олега Клименка, банки шукатимуть нових інструментів заохочення клієнтів замість втрачених кешбеків. Він припускає, що залежно від ситуації банки встановлюватимуть максимальну суму кешбеків, яка може бути виплачена клієнту протягом місяця. Далі банки можуть просто знижувати рівень кешбеків або переносити їх на кредитні картки.

  • На початку квітня 2021 року "Приватбанк", "Ощадбанк" та "Райффайзен Банк Аваль" опублікували спільне звернення до Верховної Ради, Кабміну та НБУ, де заявили про готовність поетапно знизити розмір міжбанківської комісії за проведення безготівкових розрахунків. Їх підтримали платіжні системи MasterCard та Visa.
  • У травні Нацбанк підписав меморандум із Visa та Mastercard. Документ передбачає поступове зниження комісії інтерчейнджу.

Джерело: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.