В Україні запровадили оплату за одноразові пластикові пакети: як у нових умовах працюють ритейлери

13.12.2021
6441

Фото: Depositphotos

З 10 грудня 2021 року в Україні офіційно заборонено безкоштовний продаж надтонких, тонких (менше 15 мкм) та оксорозкладних пакетів (від 15 до 50 мкм). Retailers вирішив дізнатися, як до цієї ініціативи відносяться ритейлери і скільки коштуватимуть пакети.


Чому в Україні вирішили заборонити пластикові пакети?

У вересні 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №2051-1, який забороняє реалізацію частини пластикових пакетів. Згодом його підтримав Кабінет Міністрів. Згідно із законопроектом, усі пластикові пакети поділені на три види: надлегкі, легкі та оксорозкладні. Усі вони вже заборонені. При цьому залишаються надлегкі пластикові пакети певних розмірів, які можна використовувати як первинну упаковку для риби, м'яса та сипких продуктів.

Уже у червні 2021 року Верховна Рада ухвалила цей закон із такими заборонами:

  • поширення у магазинах і ресторанах пакетів товщиною до 50 мкм, оксорозкладних пакетів з 1 січня 2022 року. Заборона не стосується біорозкладних пакетів (розкладається за участю мікроорганізмів);

  • роздавати пакети безкоштовно. Кабінет Міністрів встановлюватиме мінімальні ціни на пакети;

  • схиляти споживачів до покупки пластикових пакетів.

Однак заборона не поширюється на біорозкладні пакети (розкладаються за участю мікроорганізмів), надтонкі пакети шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 325 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), які призначені для упаковки або транспортування свіжої риби, м'яса та інших продуктів з них, сипучих продуктів, льоду (вони не можуть поширюватися у магазинах як первинне пакування).

За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів буде штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого ж порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн.

Як у нових умовах працюють українські ритейлери та які ціни пропонують на пакети?

Один з найбільших ритейлер України “АТБ-маркет” у себе на сайті повідомив, що повністю дотримуватиметься вимог Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» і робить пластикові пакети платними у своїх магазинах.

У мережі "Сільпо" з 10 грудня майже всі надтонкі пластикові пакети продаються за ціною 10 копійок незалежно від розміру. Безкоштовний пакет надається для упаковки продукції рибного відділу (крім замороженої риби) та відділу свіжого м'яса. Надалі “Сільпо” планує поступово відмовитись від поліетиленових пакетів. Наразі компанія вже впровадила деякі еко-ініціативи, а також розширює асортимент сумок, мішечків та коробок, повідомили у компанії.

У магазинах мережі Varus плата за маленькі надтонкі пакети складає 1 копійку. Надалі ритейлер планує продавати великі еко-сумки за ціною 12 грн.


Фото: Любов Величко 

У гіпермаркетах Metro припиняється безкоштовна роздача пакетів. Натомість пропонуються альтернативні упаковки:

  • крохмальні "пакети-майки" для пакування вагової продукції (цукерки, фрукти, овочі) за 1,50 грн;

  • великі крохмальні пакети, що витримують вагу 7 та 9 кг, вартістю 7,90 грн та 12,90 грн відповідно;

  • сумки та “пакети-майки” із спанбонду, що витримують вагу 3 та 10 кг, вартістю від 7,90 до 109,90 грн;

  • господарські багаторазові сумки із спанбонду, що витримують вагу до 16 кг, вартістю 34,90 грн;

  • господарські багаторазові сумки з поліпропілену, що витримують вагу 12,15 та 25 кг, вартістю від 34,90 до 42,90 грн;

  • паперові пакети, що витримують вагу до 8 кг, вартістю 19,90 грн;

  • багаторазові мішечки для фруктів та овочі

У компанії відзначають, що пакети з додаванням крохмалю та компостної сировини «біополімер» виготовляються зі 100% біорозкладних компонентів і повністю розкладаються та компостуються.

У мережі Novus до кінця грудня 2021 року вводяться у продаж пакети понад 50 мікрометрів, а також біопакети з крохмалю у прикасовій зоні. Novus планує масово закупити біопакети до кінця поточного року. З 10 грудня свіже м'ясо, риба, сипучі продукти, корм для тварин фасуватиметься у надтонкі пакети до 15 мікрометрів — вони коштуватимуть 10 копійок за штуку. На касі самообслуговування у магазині покупець має "пробити" такі пакети самостійно.

Фото: Людмила Будіна 

У “Еко-маркеті” уточнили, що повністю дотримуються норм Закону, але при цьому вирішують, яку альтернативу надати покупцям. Представники ритейлера кажуть, що ситуація неоднозначна: більшість покупців незадоволені, що пакети платні та виражають негативну реакцію. Деякі клієнти приходять зі своїми сумками, але таких покупців мало. Ті, хто звик брати кілька пакетів для упаковки, почувши, що вони платні, відмотували назад і брали тільки один. Є ті, хто знав про нововведення заздалегідь, тому їхня реакція була нейтральна», — уточнили представники мережі.

На сайті онлайн-супермаркету Cooker повідомляється, що з 10 грудня у чек буде включено ціну 5 грн за пластиковий пакет, у який упаковується замовлення. Також уточнюється, що клієнти можуть здати чисті целофанові, поліетиленові або паперові пакети під час отримання замовлення.

Комерційний директор сервісу доставки продуктів Zakaz.ua Євген Нетреба повідомив, що вони слідуватимуть за діями ритейлерів. За його словами, частина компаній вже почали упаковувати продукцію у спеціальні блістери, які Zakaz також використовуватиме для упаковки товарів незабаром.

Що із забороною на торгівлю пластиковими пакетами в інших країнах?

Багато країн вирішили відмовитися від продажу чи розповсюдження пластикових пакетів, починаючи з 2000-х років. Відколи Бангладеш стала першою країною, яка ввела заборону на пластикові пакети ще у 2002 році, уряди інших країн світу прийняли аналогічний підхід у своїх зусиллях із захисту навколишнього середовища, дикої природи та здоров'я людини. Сьогодні у більш ніж 80 країнах діє повна або часткова заборона використання одноразових пластикових пакетів. Серед них Італія, Індія, Пакистан, Мексика, Китай, США та ін.
Наприклад, штат Нью-Йорк офіційно заборонив розповсюдження одноразових пластикових пакетів у жовтні 2020 року, що зробило Нью-Йорк другим штатом США, який запровадив заборону після Каліфорнії у 2014 році.

Існують деякі винятки із заборони, які дозволяють використання пластикових пакетів у деяких випадках, наприклад, для їжі на винос, сирого м'яса та рецептурних ліків. При цьому продавці або власники бізнесу, які порушили правила, можуть бути оштрафовані у розмірі $500.

Італія стала першою серед країн ЄС, яка заборонила пластикові пакети у 2011 році. За використання та продаж — штраф близько $500.

Декілька фактів про шкоду пластикових пакетів:

  • пластикові пакети забруднюють океани і спричиняють смерть морських тварин, які приймають шматки поліетилену за їжу;

  • дослідження британського університету показує, що шлунок 93% викинутих на берег морських тварин, перелітних птахів (наприклад, альбатросів) був наповнений пластиковими пакетами;

  • за оцінками Waste Management, щороку використовується 4 трлн пластикових пакетів по всьому світу;

  • вчені з Іллінойського університету довели, що можна перетворити пластикові пакети на дизельне паливо та природний газ.

Автор: Олександр Шаріпов

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.