Як позначився дефіцит чіпів на українському ринку. Що думають про це у Rozetka, "Цитрус" та Алло?

29.10.2021
3227

Фото: Depositphotos

Глобальний дефіцит чіпів негативно позначився на світових ринках електроніки та автомобілебудування. Наразі така проблема є і в Україні: купити офіційні iPhone 13 Pro або Pro Max майже неможливо. Про ситуацію на українському ринку, та як мінімізувати проблеми, розповіли рітейлери для Liga Tech.


Rozetka

«Ми відчуваємо дефіцит готових виробів через деякі фактори: світові проблеми з виробництвом чіпів, а також зміщення їх продажів у бік сегментів з вищою середньою ціною — в Європу і Америку», — розповіли у Rozetka.

За їхніми даними, найбільше через проблему з виробництвом чіпів страждають такі категорії, як ноутбуки, ігрові консолі, смартфони, кавомашини та комплектуючі до комп'ютерів.

Щоб мінімізувати цю проблему, рітейлер веде переговори з постачальниками про довгострокові постачання на 6-9 місяців уперед, а також шукає товарні альтернативи

“Цитрус” 

У "Цитрусі" вважають, що нестача чіпів безумовно відбивається на ринку гаджетів в Україні: «Це виявляється у дефіциті товарів і зростанні цін на них. І страждають від цього всі пристрої, де є чіпи: смартфони, ноутбуки, роботи-пилососи, побутова техніка, телевізори. А це — 80% асортименту».

"Алло" 

В "Алло" також підтверджують, що на українському ринку відчувається дефіцит електроніки. Також у компанії зазначили, що "українці чутливі до цін", тому можливе значне підвищення цін внаслідок дефіциту стримується платоспроможним попитом.

  • Через пандемію виник дисбаланс попиту та пропозиції на чіпи, який спочатку зачепив автомобільну індустрію, а згодом перекинувся на інші галузі, пише Bloomberg. За оцінками аналітиків, на тлі дефіциту, ціни на деталі зросли на 15% у першій половині 2021 року.

  • Перші ознаки проблеми виникли ще навесні 2020 року. Потім всього за кілька місяців компонентів перестало вистачати для багатьох предметів: від смартфонів до автомобілів і телевізорів. Як приклад, після старту продажів, у жовтні, Apple довелося знизити виробництво iPhone у другій половині 2021 року з 90 до 80 млн штук (на 11%) через нестачу чіпів Broadcom та Texas Instruments.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.