Як рітейлери можуть адаптуватися до цифрової трансформації за допомого відеотрансляцій покупок?

14.10.2021
2449

Фото: Fashion United

Під впливом глобальних обмежень і різкого зростання витрат на цифрові технології, ландшафт роздрібної торгівлі зазнав значних змін. Згідно зі звітом McKinsey, протягом наступних десяти років у роздрібній торгівлі відбудуться зміни, які охоплять новий досвід покупок. Цифрова трансформація стане основою для створення інноваційних каналів збуту, які можуть бути використані завдяки можливості покупок відео у реальному часі. Retail Insight Network розповідає, як роздрібні продавці можуть адаптуватися до мінливих умов цифрової роздрібної торгівлі, використовуючи відео-покупки у реальному часі, і чому це важливо.


Що означає покупка в прямому ефірі для рітейлерів?

Покупка у прямому ефірі надає можливість демонструвати продукти онлайн-аудиторії. Для того, щоб імітувати досвід покупок у магазині, фахівець може звертатися до покупців через відео та чат.

Підгрупа прямих покупок — це гіперперсоналізовані прямі трансляції “один на один”, які дозволяють компаніям застосовувати індивідуальний підхід до конкретних клієнтів. Завдяки цьому точно відтворюється досвід покупок у магазині, де фахівець може надати VIP-обслуговування у режимі онлайн.

У такого виду продажів є численні переваги перед звичайною рекламою:

  • Livestream shopping більш соціальний і інтерактивний, що веде до кращого розуміння споживачами властивостей продукту завдяки двосторонній комунікації;
  • Важливу роль відіграє фактор довіри до провідних відео трансляцій, які гарантують якість продукту;
  • Livestream shopping дозволяє включити продажу у контент блогерів (лідерів думок) і зробити сам процес покупок більш захоплюючим і менш лінійним.

Свідчення успіху шопінгу у прямому ефірі з'явилися у червні 2020 року, коли компанії, які беруть участь у фестивалі шопінгу на китайській платформі Taobao, досягли продажів на суму понад $14,9 млн. Цей сектор користується приголомшливим успіхом з 2016 року, коли Taobao і JD.com вперше запустили платформи для покупок у прямому ефірі.

Згідно з дослідженням KPMG і AliResearch, філії китайського гіганта електронної комерції Alibaba, у 2020 році повинен був принести дохід у розмірі понад $150 млрд.

Забезпечення позитивного досвіду з клієнтами в онлайні

Рітейлери можуть знову  знайти шлях до покупця і надати корисний досвід для задоволення нових вимог. У нещодавному опитуванні Harvard Business Review (HBR) 40% респондентів виділили якість обслуговування клієнтів як головний пріоритет для цифрової трансформації.

Тим часом, 84% споживачів сказали, що ставлення до них як до особи, є вирішальним для досягнення успіху у бізнесі.

Відеосервіси покупок дозволяють роздрібним торговцям надавати потужний онлайн-досвід, який ставить експертів у центр цифрових точок дотику. Зараз соціальна комерція, становить близько 9% ринку електронної комерції Китаю. Прогнозується, що вона охопить 15-20% ринку.

Розширення можливостей роздрібних продавців за допомогою інструментів гіперперсоналізації

Старший партнер McKinsey Ерік Хазан прокоментував зміни у технологіях рітейлу: “Якщо ви не інвестуєте в аналітику, якщо ви не вкладаєте кошти у персоналізацію, бар'єри для входу, які будуть створювати інші, будуть занадто високими”.

Згідно з опитуванням, проведеним  Epsilon і GBH Insights, 80% респондентів хочуть персоналізації від роздрібних продавців. Проте, згідно з дослідженням World Retail Congress  тільки 23% споживачів вважають, що роздрібні торговці досить добре працюють над персоналізацією.

Використання даних разом із взаємодією відкриває можливості не тільки для персоналізації  досвіду, а й для будування значущих відносин з клієнтами.

Як рітейлери можуть впровадити технологію покупок у режимі реального часу? 

Для багатьох роздрібних продавців цифрову трансформацію уповільнює пошук відповідних інструментів. У тому ж опитуванні World Retail Congress - 67% підприємств визнали, що у них немає достатніх інструментів для реалізації масштабованої персоналізації. 

Програмне забезпечення для покупок у режимі реального часу може бути інтегровано з інтернет-магазином за допомогою функції Headless Commerce. Потім розробники можуть використати API-інтерфейси. Тим часом, відокремлений інтерфейс надасть підприємствам свободу для творчості та налаштування вітрини електронної комерції для досягнення своїх бізнес-цілей.

Рітейлерам необхідно дотримуватися технологічного підходу до розгортання онлайн-сервісів, які будуть подібними до людей.

Споживачі хочуть отримувати унікальне VIP-обслуговування, і купувати товари з довірою до них. У світі, де використання даних стає все більш неоднозначним з кожним днем, роздрібним торговцям необхідно впроваджувати інноваційні методи для ефективного і дієвого використання даних.

Покупки у режимі реального часу можуть відкрити нову еру онлайн-покупок, поєднуючи досвід і створюючи абсолютно нове середовище.

Переклад: Вiкторiя Лаврентiй

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.