У Раді зареєстрували новий проект "Закону про захист прав споживачів" з новими правилами для інтернет-магазинів

08.10.2021
2305

Фото: Depositphotos

6 жовтня у парламенті зареєстрували проект закону про захист прав споживачів. Він передбачає врегулювання діяльності інтернет-магазинів і маркетплейсів і покликаний розширити права покупців під час онлайн-покупок. Про те, що зміниться для онлайн-торгівлі у випадку ухвалення закону повідомляє AIN.


Якщо закон приймуть, інтернет-магазини будуть змушені надавати вільний доступ до договору купівлі-продажу, який повинен розміщатися у «видному» місці на сайті продавця. Таким чином покупець зможе ознайомитись з умовами купівлі до того, як оформить замовлення.

Також продавці будуть зобов’язані  публікувати на своїх сайтах інформацію про себе, достатню для ідентифікації. У разі юросіб - це найменування юридичної особи або його підрозділу, його адреса, код ЄДРПОУ, наявність дозвільних документів або ліцензій.

Крім цього, інтернет-магазинам запропонують добровільно подавати декларації про намір займатись електронною торгівлею. Реєстр цих декларацій буде відкритим, і за ним слідкуватиме контролюючий державний орган

Також у новому проекті закону є правила для товарів «з цифровим вмістом»:

  • Продаючи товар з цифровим вмістом, компанія повинна надавати покупцеві дані про наявність і доступність оновлень для нього, якщо це потрібно для якості і безпеки такого товару.

  • Якщо користувач не встановив оновлення, яке надала йому компанія-продавець, і це призвело до недоліків товару, продавець не несе відповідальності за це. Але тільки у разі, якщо він розповів покупцеві про наслідки відмови від оновлення, а також, якщо неправильна установка оновлення не була пов'язана з недоліками інструкції.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.