В Україні хочуть реєструвати інтернет-магазини. Нові правила також стосуватимуться маркетплейсiв і прайс-агрегаторів

09.09.2021
3423

Фото: Depositphotos

Міністерство економіки України 8 вересня 2021 року опублікувало дані по двом проектам закону, які введуть ідентифікацію онлайн-магазинів. Перший — це нова редакція "Закону про захист прав споживачів", другий - вносить зміни до "Закону про електронну комерцію". Про це повідомляє Мінекономіки.


Проект Закону України “Про захист прав споживачів” (у новій редакції), розроблений Мінекономіки, містить норми, якими передбачено, що підприємці, які здійснюють електронні продажі, обов’язково повинні будуть розміщувати інформацію про себе, як суб’єкта господарювання та перелік інформації про продукцію. Це ж правило стосуватиметься маркетплейсів і прайс-агрегаторів. Також встановлюється відповідальність для тих інтернет-магазинів, які не нададуть таку інформацію.

Паралельно з цим Мінекономіки спільно з Мінцифри працюють над створенням платформи “Е-споживач” для продавців, які здійснюють господарську діяльність в інтернет-магазинах

Мінцифри також розробило проект закону "Про внесення змін до ЗУ "Про електронну комерцію" щодо внесення інформації продавцями до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Законопроект передбачає створення "Єдиного реєстру продавців у сфері електронної комерції", запровадження механізму перевірки достовірності даних продавців шляхом введення добровільної ідентифікації і верифікації та встановлення відповідальності за надання недостовірних даних.

Обидва проекти законів проходять узгодження і поки не внесені до парламенту.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.