Яким може бути ТРЦ на території озера Вирлиця у Києві, проти якого виступають місцеві жителі?

16.09.2021
2364

Фото: Liga.net

Політик і бізнесмен Віталій Хомутиннік планує побудувати на прибережній частині озера Вирлиця ТРЦ. Проте місцеві жителі виступають проти, оскільки вважають, що ще у 2005 році влада Києва виділила цю ділянку з порушеннями. Однак проект вже представлений. Про те, яким може бути майбутній ТРЦ, йдеться у матеріалі Liga.net.


 Як повідомляється, це буде двоповерховий ТРЦ площею 90 700 кв.м. Перша його частина, у яку увійде торговельно-розважальний центр з офісними приміщеннями та паркінгом, буде розташована на ділянці площею 27,8 га ближче до ст.м. Вирлиця. На нульовому рівні ТРЦ будуть розташовані кафе. 

На першому поверсі буде торговельна галерея та продуктовий супермаркет на 4850 кв.м, також частину площ займатимуть кафе. На другому поверсі буде розважальна зона (площа 10 210 кв.м) з атракціонами, кінотеатр на 12 залів, фуд-хол – на 800 посадкових місць і фуд-корт – на 650 місць, а також скалодром.

Загальна територія біля торговельного центру передбачає паркування на понад 600 машиномісць і зони відпочинку для відвідувачів. Загальна площа всього проєкту – 226 700 кв.м. У другій черзі передбачений дев'ятиповерховий паркінг, з підземною частиною, на 3709 машиномісць.

Ділянка під забудову. Фото: Liga.net
 
Проблеми забудови
Інвестфонд Cascade Investment екс-нардепа від Партії Регіонів Віталія Хомутинніка став інвестором проекту багатофункціонального комплексу на Вирлиці у 2019 році. Тоді, не знайшовши фінансування на цей масштабний проект, інший девелопер Олег Салмін продав свою частку в компанії XXI Століття, яка збиралася будувати на Вирлиці. Про факт продажу своєї частки Салмін заявляв інформагентству "Інтерфакс-Україна". Салмін оцінював інвестиції в будівництво у $150-200 млн.
На початку 2020 року видання НВ з'ясувало, що новим інвестором проекту Вирлиця став фонд "Каскад-Інвест" Віталія Хомутинніка. Інвестор планував до кінця 2020 року зібрати необхідну дозвільну документацію для початку будівельних робіт. Але у березні цього року управління екології та природних ресурсів КМДА не змогло оцінити вплив попередніх робіт на навколишнє середовище і вказало, що потрібно провести додаткову процедуру оцінювання. Таким чином орендар земельних ділянок –"Мрія-Інвест" – не може проводити попередні роботи.
Проти забудови озера також виступають місцеві жителі. Вони створили петицію, у якій вимагають, щоб місто надало озеру і прилеглій території статус ландшафтного заказника. 31 серпня Київрада розглядала питання про присвоєння статусу заказника (тільки озеру Вирлиця) і не продовження договору оренди з "Мрія-Інвест" (компанія, що володіє правами на оренду ділянки під забудову) по одній з ділянок (найдальший від берегової лінії). Але голосування провалили. Повторно це питання депутати планують розглянути на наступній сесії Київради 23 вересня.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.