“Укрпошта” планує купити банк вже на початку 2022 року

14.09.2021
2192

Фото: Укрпошта

“Укрпошта” має намір оформити угоду з купівлі невеликого українського банку протягом двох найближчих кварталів. Із пошуком держкомпанії допомагає KPMG, послуги якої обійдуться “Укрпошті” у 2,4 млн. грн, повідомляє Forbes.


“Укрпошта” оголосила тендер із відбору оцінювача банку в середині травня 2021-го. «Прямо зараз дивимося на кілька банків за допомогою KPMG, — розповів Forbes СЕО “Укрпошти” Ігор Смілянський. — Сподіваємося закрити операцію до кінця першого кварталу 2022 року».

«Банк, який купуємо буде невеликим, без відділень або з малою кількістю (у нас своїх 11000) і звичайно без портфеля проблемних активів. Зараз є 2-3 таких цілей, з якими ми почнемо переговори. Маю велику надію закрити операцію протягом наступних 5-6 місяців», — написав Ігор Смілянський у Facebook.

“Укрпошта” орієнтується на фінустанови з приватним українським капіталом із розміром чистих активів на початок 2021 року до 700 млн грн. За даними НБУ, на українському ринку є шість банків, які підпадають під ці критерії: "Оксі Банк", "Європромбанк", “Фамільний”, “Траст-Капітал”, “Портал” і “Альпарі”.

Потенційно привабливими таргетами для "Укрпошти" можуть бути також "Європромбанк" і "Альтбанк", вважає експерт CASE-Україна та екс-заступник директора департаменту фінансової стабільності НБУ Євген Дубогриз.

Ідея виходу "Укрпошти" на банківський ринок не нова. Депутати вже робили спроби перетворити на банк саму компанію.

Через це між керівниками "Укрпошти" та Нацбанку виникла суперечка: регулятор послідовно виступав проти надання можливості займатися банківською діяльність найбільшому поштовому оператору країни.

Головна мотивація для виходу "Укрпошти" на банківський ринок — забезпечення більшої кількості українців доступом до фінансових послуг.

«За даними Світового банку, 38% українців досі не мають банківських рахунків. Тобто більш ніж кожен третій у нашій країні перебуває поза фінансовою системою», — наголошує Ігор Смілянський.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.