Вперше з початку пандемії середній показник вакантності київських ТРЦ став знижуватися — аналітика Colliers за 1 півріччя 2021-го

20.07.2021
2766

Фото: pravda.com.ua

Протягом першого півріччя 2021 року, показник вакантності без урахування ТРЦ Blockbuster Mall та Retroville дещо знизився з 5% до 4,6%, у порівнянні з 2020 роком. З виходом з жорстких карантинних обмежень, спостерігалася велика активність з боку відвідувачів ТРЦ, відкладений попит з боку покупців і досить швидка стабілізація товарообігу в орендарів, відзначається у дослідженні Colliers Україна.


Вакантність

На момент відкриття (наприкінці 2019 року), ТРЦ Blockbuster Mall мав доволі низький показник заповнюваності, що збільшило загальний рівень вакантності з 4,4% до 11,9%. Протягом року об’єкт активно розширював пул орендарів, станом на кінець першого півріччя 2021 року рівень заповнюваності Blockbuster Mall становить 72%. 

Відповідно, загальний рівень вакантності з урахуванням ТРЦ Blockbuster Mall  на ринку торговельної нерухомості складає 7,2%.

Девелоперська активність

Протягом першого півріччя 2021 року не відбулося знакових подій. У травні було заявлено про відкриття 2 черги ТРЦ Piramida (GLA 7 500 м²) у рамках реновації. Такі найочікуваніші об’єкти як Respublika Park (GLA 135 000 м²) та Blockbuster Mall 3 черга (GLA 50 000 м²) отримали сертифікати про введення в експлуатацію.

Станом на початок червня загальна пропозиція якісних торговельних приміщень складає 1 586 500 м². 

Індекс споживчих настроїв

Незважаючи на карантинні обмеження, порівняно з минулим роком, споживчі настрої зберігають позитивну динаміку. Станом на червень 2021 року, показник становив 72,9, що на 7,8 пунктів вище, ніж у червні 2020 року.

Зниження захворюваності та початок вакцинації від COVID-19 в Україні дозволив людям впевненіше та активніше відвідувати торговельні центри.

Рітейлери

Незважаючи на весняний локдаун 2021 року, загалом рітейлери легше перенесли жорсткі обмеження у порівнянні з минулим роком. Варто враховувати, що на це вплинуло неодночасне закриття всіх областей на період карантину у поточному році. 

При цьому і в часи криз, і в часи економічного росту завжди є ряд операторів, які не розвиваються або закривають локації, й навпаки є ті, хто готовий входити у проєкти.

Вже на початку 2021 року стало відомо про поглинання мережі супермаркетів «Фуршет» продовольчим рітейлером «Сільпо». У лютому поточного року у ТРЦ Blockbuster Mall відкрився довгоочікуваний магазин IKEA  формату city store,  а у травні перший магазин італійського бренду KiKo Milano у ТРЦ Ocean Plaza.

Орендні ставки

Враховуючи попередній досвід, рішення щодо подальшої співпраці між орендарями та орендодавцями приймалися швидше. Наразі рітейлери мають індивідуальні домовленості, залежно від сегмента та їх результатів роботи у діючих об'єктах.

Спостерігається зростання орендних ставок у якісних ТЦ/ТРЦ міста Києва у середньому на 5-10%. Найвищі орендні ставки в кращих ТЦ/ТРЦ міста Києва на площі форматом 100-200 м² зупинилися на рівні  ~$65/м²/місяць. На кінець 2020 року показник був на рівні ~$60/м²/місяць. Протягом першого півріччя 2021 року, орендні ставки на головних торгових вулицях становили $70/м²/місяць. У 2020 році — $65/м²/місяць.

 

  • Раніше компанія UTG повідомила, що середньозважена вакантність у ТРЦ Києва у липні 2021 склала 13,2%, що на 0,2% менше початку року і на 0,9% нижче показника липня 2020 року.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.