IKEA звинувачують у незаконній вирубці лісу у Росії. У 2020 році така ж ситуація була з українськими лісами

16.07.2021
3479

В Іркутській області Росії компаніями, пов'язаними з місцевим чиновником Євгеном Бакуровим, незаконно вирубувався ліс. Більше десяти років під виглядом вирубки хворих дерев, Бакуров продавав деревину шведському меблевому ритейлеру IKEA, йдеться у розслідуванні британської громадської організації Earthsight.


Компанія "ЕскпортЛес", пов'язана з іркутським чиновником Євгеном Бакуровим, уклала договори на вирубку хворих дерев. Але де-факто вирубувалися не тільки хворі дерева, а й здорові. При цьому компанія орендувала як мінімум 246 тисяч гектарів лісу.

Вирубка лісу велася і на ділянках, сертифікованих Лісовою опікунською радою (FSC). Згідно з розслідуванням, у 2019 році 86% від усього лісу, заготовленого на ділянках FSC, склали незаконні санітарні рубки.

До чого тут IKEA?

Так як ділянки Бакурова були сертифіковані FSC, IKEA купувала у його компаній деревину. Так само робили і кілька інших деревообробних організацій, які потім продавали лісозаготівлі у Європу.

Місцевий комбінат ПК "Успіх" купував у Бакурова деревину, яку продавав індонезійському виробнику меблів PT Karya Sutarindo (PTKS), який, у свою чергу, постачає свій товар IKEA.

Розслідувачі з'ясували, що IKEA у індонезійського підприємства закупила понад 2,1 мільйона одиниць товару вартістю 60 мільйонів доларів. Майже вся деревина, яку поставляють PTKS Бакурову, пов'язана з незаконними рубками. А у IKEA меблі з такого матеріалу потрапляла через китайських і російських постачальників.

Реакція IKEA

Шведський ритейлер підтвердив свій зв'язок з Бакуровим, однак відмовився визнавати деревину, яку вони закуповували, незаконною. IKEA послалася на сертифікацію FSC.

У червні 2021 року IKEA-таки виключила компанії Бакурова з постачальників, і призупинила використання деревини з лісів Далекого Сходу і Сибіру.

Пізніше Лісова опікунська рада ввела заборону на продаж деревини, отриманої у результаті санітарних рубок в Іркутській області.

  • Нагадаємо, що у червні 2020 року стало відомо, що розкладні стільці Terje від IKEA виробляють з незаконно вирубаного українського бука. У розслідуванні Earthsight говорилося, що постачанням сировини для виробництва займається лісомисливське господарство Великого Бичкова (Закарпатська область).
  • Пізніше перевірки Держекоінспекції підтвердили, що Великобичківське лісогосподарство незаконно видало ліцензії на "санітарні" рубки на понад сотню ділянок з квітня по червень 2018 року.

Джерело: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.