Джефф Безос, залишив пост виконавчого директора Amazon. Замість нього призначений Енді Джессі. Що про нього відомо?

09.07.2021
1796

Фото: FBA

Найбагатша людина світу, засновник Amazon, Джефф Безос, залишив пост виконавчого директора 5 липня. Його місце на чолі величезної корпорації з капіталізацією $ 1,7 трлн зайняв Енді Джессі. Що про нього відомо?


 

Від IPO до CEO

Джессі (53 роки) — людина одного з Безосом (57 років) покоління. Збігаються і їх орієнтири у бізнесі, пише Bloomberg. Як і Безос, Джессі приймає до відома, але не обмежується рамками здорового глузду, дуже конкурентний і повністю поділяє культуру Amazon: інтереси клієнта, натиск і скупість.

Джессі походить з єврейської сім'ї з угорським корiнням, його батько вів прибуткову адвокатську практику у Нью-Йорку. З відзнакою закінчив Гарвард, після чого кілька років пропрацював у компанії, що продає декоративні фігурки, а потім отримав MBA у тому ж Гарварді.

В Amazon Джессі прийшов у 1997 році, коли компанія, ще залишалася чисто книжковим рітейлером, та провела IPO. Яким скромним бізнес Amazon був у ті часи, показує обсяг залучених на розміщенні коштів — $ 54 млн. Однак уже тоді вона ставила за мету стати лідером онлайн-рітейлу і направила більшу частину грошей у технологічне переоснащення. Вкладені на IPO у акції Amazon $1000 тодi принесли б більше $1,2 млн сьогоднi.

Джессі відразу звертає на себе увагу засновника. The Guardian викладає бізнес-легенду про те, як Джессі ударив Безоса веслом на корпоративних ігрищах. На чолі відділу маркетингу він пропонує продавати онлайн не тільки книги, а CD, швидко йде на підвищення і доростає до ключової в Amazon позиції — "технічного асистента" Безоса. Посада напівофіційно так і називається "тінь Безоса". «Це і справді схоже на тінь Джеффа — я брав участь у всіх його зустрічах без винятку, включаючи найсекретніші», — говорив він сам.

У 2003 році, коли потенціал хмарних обчислень не був очевидним навіть титанам IT-галузі, Джессі прийшов до Безоса з ідеєю створити такий підрозділ. З цієї ідеї виростає AWS, один з найуспішніших бізнесів Amazon, який Джессі — досі беззмінно — очолює в 2006 році. У першому кварталі 2021 року AWS дав не тільки 12% ($ 13,5 млрд) виручки, що вже можна порівняти з показником старого "блакитного гіганта" IBM, а й половину (46%) прибутку.

У 2016 році Financial Times називає Джессі людиною року. На початку цього року Безос красиво оголошує про відхід з посади CEO і призначає свого давнього товариша наступником.

При вступі на посаду Джессі отримає більше $ 200 млн акціями компанії, що з урахуванням вже наявної у нього частки зробить його другим приватним власником. Позаконкурентно перше місце збереже Безос.

Що про нього говорять

Джессі знаходиться на одній хвилі з Безосом, але називати його клоном засновника в корені невірно, пише Bloomberg. Можна сказати, що новий CEO — поліпшена модифікація старого. Будучи жорстким, допитливим, парадоксальним і вимогливим менеджером, він абсолютно не гордий і готовий конструктивно вислуховувати всі пропозиції підлеглих. Якщо Безос заслужив репутацію вічного генератора ідей, талант Джессі — у пробудженні креативного потенціалу інших, зазначає агентство.

На відміну від Безоса, він бере активну участь у житті за межами Amazon. Він любить спорт і музику, активно підтримував рух Black lives matter, не давав мережі прихильників Дональда Трампа Parler доступу до AWS, а зараз просуває спецпрограми Amazon з підтримки бізнесу афроамериканців.

При цьому Джессі воістину плоть від плоті Amazon, писала FT, і прихильний збереженню "культури стартапу", всередині переріс давно цю стадію компанії. Серед особливостей стилю Джессі — пріоритет найму фахівців з потенціалом, а не менеджерів,  огида до жорсткого корпоративного планування і набір "команд спецпризначення" з інженерів і бізнес-фахівців. Крім того, він любить знамениті "шестисторінковi презентації". Такий документ для презентації AWS сам він переписував 31 раз, не без гордості зізнавався топ-менеджер.

«Улюблена приказка Джессі — "для досвіду немає алгоритму стиснення" — у тому сенсі, що в цій галузі немає коротких шляхів, — писала газета. — Це ж його особистий принцип, який дозволяє пояснити такий значний відрив AWS від Microsoft і Google, пізніше вступили у "хмарну" гонку».

Що буде з Amazon далі

Які зміни чекають Amazon при новому CEO, неясно: отримати доступ до нього напередодні вступу на посаду не вдалося навіть Bloomberg. Але за амбітністю і натиском Джессі мінімум не поступиться Безосу, очікують його колеги. Сам він говорив тільки, що компанія продовжить розвивати інновації та робити великі ставки.

Можна очікувати, що Безос, який залишається виконавчим членом ради директорів, не втручатиметься у тактичні питання. Це показує хоча б те, що він залишив компанію на наступника і відправився у космос, зауважує агентство.

На чолі компанії Джессі доведеться продовжити битву з регуляторами і виконувати обіцянку поліпшити умови праці у логістичному ланцюжку.

Джерело: The Bell

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.