У 2020 році онлайн-шахраї вкрали 252 млн грн

10.02.2021
3143

Фото: Freelance Report

Онлайн-майданчик оголошень Olx зібрав інформацію про кіберзлочинність в 2020 році. Наводимо основні дані.


 

У 2020 році онлайн-покупки здійснили 11 млн українців і кожен четвертий з них зробив більше 20 замовлень, йдеться в повідомленні Olx (посилається на дані дослідження української компанії маркетингових досліджень Consumer and Business Research; CBR). За даним CBR, щодня приблизно 500 000 користувачів стикається з кіберзлочинцями.

На майданчику Olx, частка кіберобманів з використанням сайтів-підробок становить близько 0,4% від усіх транзакцій. В цілому близько 20 000 користувачів Olx зіткнулися з фішингом при купівлі або продажу товарів у 2020 році. Кількість користувачів, хто віддав особисті дані шахраям і втратив гроші - приблизно 7700 осіб.

За даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем EMA, на яку посилається Olx, за допомогою соцінженеріі інтернет-шахраї "заробили" 252 млн грн в 2020 році.

У своєму повідомленні Olx наводить головні методи злочинців в онлайні (без посилання на джерело даних):

  • розміщення неіснуючих товарів на платформах і соцмережах (коли жертва пересилає гроші за передоплатою);
  • телефонне шахрайство (коли жертва передає особисті платіжні дані злочинцеві, який видає себе за представника банку або поліції);
  • фішинг - сайти-підробки (коли жертва переходить за посиланням на шахрайський ресурс і вводить там особисті платіжні дані).

У переважній більшості випадків злочинці використовують методи соціальної інженерії: прикидаються продавцями, покупцями і навіть співробітниками банку, а потім застосовують маніпуляції, щоб жертва сама віддала свої платіжні дані.

Шахрайство проти продавців. У Olx відзначають, що в останні місяці минулого року, в період передсвяткових покупок, шахраї використовували проти продавців різні схеми. Наприклад, псевдо покупець знаходив продавця на онлайн-майданчику. Відразу писав в сторонній месенджер, намагався увійти в довіру. Потім діяв так:

  • надсилав сторонні посилання і переконував перейти за ними (які вели на фішинговий сайт);
  • ділився фейковими правилами роботи сервісу, квапив і навіть тиснув, щоб жертва самостійно ввела свої платіжні дані;
  • отримував від жертви-продавця на фішинговому сайті CVV-код, баланс і термін дії карти, щоб в результаті вивести вкрадені гроші на віртуальний рахунок.

Згідно зі щорічним прогнозом Activate Tech & Media Outlook, частка фінансових операцій, здійснених онлайн, буде тільки зростати. Кожна четверта покупка в світі буде відбуватися в онлайни. Тому для посилення власної кібербезпеки користувачі мають постійно дотримуватися базових правил:

  • ознайомитися з правилами роботи сервісу та послуг, де запланована покупка/продаж товару;
  • бути уважним до оголошень, онлайн-незнайомців і сторонніх посилань;
  • обговорювати деталі угоди лише в офіційному чаті онлайн-майданчика;
  • звертати увагу на адресу сайту;
  • не розголошувати платіжні та персональні дані;
  • повідомляти про спроби шахрайства до кіберполіції.

Через хакерські атаки світова економіка втратила в 2020 році більше трильйона доларів (EUR) 820 млрд). Це на 50% більше, ніж два роки тому, випливає з результатів спільного аналізу виробника антивірусів McAfee і Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS). Загальна сума збитку від діяльності кіберзлочинців склала цього року один відсоток від світового ВВП.

Автори: Людмила Будіна, Вероніка Гаврилюк

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.