Чому bitcoin впав на 50% за три місяці і які прогнози на 2022 рік. Огляд світової преси від DC Link Group

25.01.2022
4660
Партнер проекта

Зміни у світовій економіці мають вплив на бізнес в усьому світі, у тому числі і в Україні. Retailers разом з DC Link Group, дистриб’юторською компанією з власним виробництвом геймерських ПК започатковує спецпроект, у якому буде розповідати про найважливіші світові тренди економіки, які мають значення.

Одна з найобговорюваніших тем січня — падіння ринку криптовалют. Bitcoin втратив половину своєї вартості від пікового значення у листопаді 2021 року. Інші криптовалюти теж дешевшають. Що викликало падіння ринку та які прогнози на 2022 рік? Як цей тренд вплине на ринок персональних комп’ютерів, читайте у нашому першому матеріалі з DC Link Group


Що відбувається

З початку року 2022 року криптовалюти різко дешевшають. Так, 22 січня Bitcoin впав нижче $35 000 за монету. Найбільша і найстаріша криптовалюта впала більш ніж на 20% за останній місяць і зараз коштує набагато нижче рекордного рівня у листопаді, коли її вартість становила $69 000. Також ethereum знизився на 12,4% до $2788. За останній місяць він впав на 30%, різко втративши ціну з рекордного рівня близько $5000 у листопаді.

Причини падіння

Один із факторів — це можливе підвищення відсоткової ставки регулятором США ФРС, пише Business Insider. Інвестори швидко продають як криптовалюти, так і спекулятивні технологічні акції в очікуванні того, що ФРС припинить підтримку ринків і економіки у 2022 році. Трейдери вважають, що центральний банк підвищить ставку чотири рази цього року, що вже призвело до швидкого зростання прибутковості облігацій.

Вища прибутковість облігацій, у свою чергу, зробила криптовалютні та збиткові технологічні компанії непривабливими, враховуючи, що жодна з них не пропонує власної прибутковості. Натомість інвестори звернулися до так званих цінних акцій у таких секторах, як енергетика та фінанси, які більш тісно пов’язані зі здоров’ям економіки.

«Біткойни зазнають ударів, на яких на ринках поширюється нова хвиля неприйняття ризику», — сказав Крейг Ерлам, старший аналітик ринку торгової платформи Oanda. — Це виглядає не дуже добре для криптовалюти».

Ще один фактор — заборона майнінгу та операції з криптовалютами у Китаї, повідомляє Coin Metrics. Це призвело до міграції цього бізнесу в інші країни. Якщо на початку 2021 року частка ринку найбільшої крипто біржі  юго-східної Азії Huobi становила 15%, то менше ніж за рік цей показник зменшився втричі. Паралельно частку збільшили американські криптобіржі FTX і Coinbase: від 1% до 10% і c 9% до 14% відповідно.

На початку січня на падіння біткоіну вплинули протести у Казахстані. Через відключення інтернету майнінгові ферми втратили доступ до блокчейн-мережі. Після заборони на майнінг у Китаї, Казахстан став другою країною світу на ринку видобутку біткоінів.

Нещодавно Центральний банк Росії запропонував заборонити використання та майнінг криптовалют на території Росії, посилаючись на загрозу фінансовій стабільності, добробуту громадян та суверенітету монетарної політики, повідомляє CNBC.

З ініціативою посилити правила покупки криптоактивів для недосвідчених інвесторів виступали уряди Великобританії, Іспанії та Сінгапуру.

Прогнози на 2022 рік

Експерти висловлюють протилежні думки стосовно майбутнього ринку криптовают.

"Криптовалюти, імовірно, залишаться під тиском, оскільки ФРС скорочує свої вливання ліквідності. Біткоін закінчиться у 2022 році нижче $20 000", — заявив виконавчий директор Infrastructure Capital Advisors Джей Хетфілд у коментари Bloomberg.

Фахівці однієї з найбільших у світі інвестиційної компанії Invesco Ltd. припустили, що актив може продовжити здешевлення, у результаті чого до кінця року його курс впаде до $30 000. Про це компанія повідомила у своєму списку "неймовірних, але можливих" результатів 2022 року. Зниження котирувань з історичного максимуму в $69 000 до поточного рівня відповідає шаблону бульбашки. Траєкторія передбачає втрату активом 45% вартості протягом останніх 12 місяців після максимуму.

 

У той самий час, за словами генерального директора швейцарського банку Seba у коментарі для CNBC, ціна біткоіна може подвоїтися до $75 000 цього року, оскільки все більше інституційних інвесторів почнуть використовувати найпопулярнішу у світі криптовалюту. «Ми вважаємо, що ціна зросте», — сказав Гвідо Бюлер Арджуну Харпалу з CNBC на конференції з криптофінансів у Санкт-Моріці. — Наші внутрішні моделі оцінки вказують на ціну зараз від $50 000 до $75 000». 

Бюлер вважає, що інституційні інвестори допоможуть підвищити ціну біткоіна у 2022 році: «Ми працюємо як повністю регульований банк. У нас є пули активів, які шукають слушний час для інвестування».

Експерти компанії Arcane Research рекомендують криптоінвесторам слідкувати за фондовим індексом S&P 500. «Наразі S&P 500, здається, диктує напрямок розвитку біткоіна та загального ринку криптовалют, про що свідчить кореляція, яка досягає нових максимумів. 90-денна кореляція біткоіна з S&P 500 на даний момент є найвищою з жовтня 2020 року», — йдеться у статті Business Insider.

Вплив на ринок ПК

Як зменшення вартості криптовалют вплине на ринок відеокарт, які використовуються у їх видобутку? На думку Дениса Яковлева, керівника виробництва ExpertPC у складі DC Link Group, зменшення вартості криптовалют глобально не вплине на ринок персональних комп’ютерів та відеокарт.

Бюджетний сегмент ігрових відеокарт не використовується для майнінгу і дефіцит на цю продукцію досі зберігається. Рівень цін на них не змінюватиметься, як для виробників, так і для всіх інших. Відеокарти високого цінового сегменту, які використовуються у майнінгу, стануть доступнішим для покупки звичайним споживачам.

“Ціни на відеокарти у ритейлі знизяться при умові, що впаде попит на них від майнерів і вони стануть доступнішими для геймерів, які бажають оновити свій ПК, — розповів Яковлев. — На вартість готових виробів, комп'ютерів, це практично не вплине, тому що виробники купують відеокарти за спеціальними цінами (окремою квотою від виробника) і саме цьому зараз можна придбати готовий ПК від виробника дешеве, аніж збирати його самостійно».

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.