Крипта для ритейлу. Які перспективи у криптовалюти як платіжного інструменту

03.02.2023
2342
Криптовалюта для ритейлу

Коллаж: Retailers.ua

Понад 6 мільйонів українців мають активи в криптовалютах. Це стимулює український ритейл додавати новий метод оплати за товари


 “Вчора вперше отримали оплату за замовлення в крипті! Меблі за крипту…Аби мені хтось сказав пару років тому, що таке можливо, не повірив би. А сьогодні це реальність!” — написав на своїй Facebook-сторінці Святослав Амелін, засновник інтернет-магазину MebelOK.

Протягом  2022 року можливість оплати за товари криптовалютою запустили мережі електроніки та побутової техніки «Фокстрот», “АЛЛО”,  мережа АЗК WOG, аптечний холдинг “АНЦ”, продуктовий ритейлер VARUS. 

Криптовалюта стає реальним інструментом розрахунків. Причина — стрімке зростання кількості українців, що мають віртуальну валюту.

Вимушені інвестори

За даними звіту аналітичної блокчейн-компанії Chainalysis Україна посіла третю позицію у глобальному індексі щодо впровадження криптовалют. Протягом року на гаманці українських користувачів надійшло близько $110 млрд криптовалюти (приведених в еквіваленті по курсу на дату випуску дослідження)

Результати опитування криптобіржі Exmo.сom  свідчать, що понад шість мільйонів українців володіють  віртуальними валютами.

Країни східної Європи за обсягами отриманої криптовалюти (Липень 2021-Червень 2022), дані Chainalysis

Країни східної Європи за обсягами отриманої криптовалюти (Липень 2021-Червень 2022), дані Chainalysis 

 

Зростання кількості криптоінвесторів сталося, в тому числі через обмеження валютних операцій НБУ. “У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану Нацбанк ввів обмеження на готівкові операції з валютою, наприклад купівлю доларів чи євро», – розповіла радниця Мінфіну Тетяна Дмитренко для Chainalysis. Невдовзі також були обмежені перекази валютних коштів за кордон, і деякі українці, можливо, хотіли обміняти свою гривню на криптовалюту у відповідь на ці обмеження.

 “Активність користувачів з початку війни зросла більш ніж вдвічі, оскільки криптовалюта в ці складні для України часи стала єдиним і по-справжньому зручним та швидким засобом платежів, переміщення капіталу, засобом підтримки своїх сімей”, — зазначив керівник зі стратегічних партнерств в Україні та Східній Європі Binance Єгор Аветисов.

 Переваги крипти

Розрахунки криптовалютою мають свої переваги: доступ до багатомільйонної аудиторії, вищий середній чек, безпека транзакцій.

Василь Гриб, начальник відділу технічної підтримки продажів мережі «Фокстрот» розповів що запровадження нового криптовалютного методу оплати забезпечило ритейлеру сотні додаткових угод, середній чек за якими значно вище, ніж за класичними платіжними інструментами. 

“У наших клієнтів цей платіжний інструмент викликав миттєвий відгук, — каже Василь Гриб. — І за останні місяці спостерігаємо його зростання: клієнти почали купувати все більше дорогих товарів, що ми пов’язуємо з формування довіри до цього інструменту”. У “Фокстроті” за крипту можна придбати техніку не тільки на сайті, а й в офлайн-магазинах.

Єгор Аветисов додає, що мерчанти Binance Pay (система платежів у криптовалюті, що належить найбільшій криптобиржі Binance)  не платять  комісій за транзакції клієнтів, що наразі вигідніше, ніж розрахунок банківською карткою, де обовʼязково є банківська комісія за еквайринг. 

Василь Гриб вважає, що в питанні безпеки оплата криптою стоїть на рівень вище від банківських додатків: авторизація відбувається через двофакторну аутентифікацію, підтримуються додаткові методи зберігання ключів на носіях інформації та додаткова авторизація через смс, пошту. Не у всіх банківських додатків доступний такий «набір» способів забезпечення додаткової безпеки.

 

Правовий статус та перспективи

 Для регулятора криптовалюта не рахується законним платіжним засобом. “Оскільки криптовалюта не має прив’язки до грошової одиниці жодної з держави, вона не може бути визнана валютою або законним платіжним засобом іноземної держави, та не є валютною цінністю в трактуванні валютного законодавства”, — йдеться в повідомленні НБУ. Також регулятор розповідає про можливі ризики з використання криптовалют: відсутність гарантій повернення інвестованих коштів, можливість шахрайства, значні цінові коливання криптовалют. Але, сходить на те, що ці ризики не зупиняють залучення нових користувачів. 

Оскільки криптовалюта для держави не вважається за платіжний засіб, весь український ритейл працює через посередників — Binance Pay, White Pay, Settle Pay. Ці платформи беруть на себе задачі, пов’язані з конвертацію криптовалют у традиційні валюти. Українські мережі та інтернет-магазини отримують оплату за товари  на гривневі рахунки таким чином не порушуючи чинного законодавства України.

 “Поява криптовалют як ще одного виду розрахунків підштовхує розвиток торгівлі.Тому надання клієнтам можливості розраховуватися ще й криптою  сприятиме розвитку торгівлі та зростанню її обсягів”, — вважає Алекс Павлов, засновник блокчейн банку Kauri Finance.

Єгор Аветисов  стверджує, що Binance Pay має чергу на декілька кварталів  вперед  із зацікавлених партнерів, що прагнуть інтегрувати новий платіжний метод.  Цілком ймовірно, що криптоплатежі зможуть швидко наздогнати традиційних гравців ринку еквайрингу.

Авторка: Юлія Бєлінська

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.