Що відбувається з бізнес-імперію торговельних центрів Вагіфа Алієва

10.03.2023
4295

Фото: nv.ua

Видання "Економічна правда" підготувало великий матеріал про одного з найбільш відомих рантьє Вагіфа Алієва, з якого стало відомо, що відбувається з бізнесом торговельних центрів і як він планує закінчувати вже заплановані проєкти


 

Зараз у власності Вагіфа Алієва знаходяться ТЦ  Mandarin Plaza, Lavina Mall та 50% Blockbuster Mall. За підрахунками ЕП, Алієв контролює близько 20% торговельних площ Києва.

У рейтингу найбагатших українців Forbes за 2021 рік Алієв посів 22 місце із статками $460 млн і друге – у рейтингу найбільших рантьє. За даними видання, нерухомість принесла бізнесмену $61 млн  процентного доходу.

Алієв свого часу успішно продав чимало власних об'єктів: "Парус" – Дмитру Фірташу та Вадиму Столару, "Арену-сіті" – Дмитро Фірташу, "Гулівер" – Віктору Поліщуку, Senator та половину Blockbuster Mall – Олександру Спектору.

Девелоперським бізнесом Алієва керує ТОВ "Мандарин плаза", директором якої є Олександр Черницький. За його словами зараз прибуток дає тільки Lavina Mall, але й там обороти нижчі від довоєнних. У Mandarin Plaza виручка впала на 75%. Щодо Blockbuster Mall він не назвав цифри, оскільки операційною діяльністю займається інший акціонер Олександр Спектор.

За його словами, на рівень відвідуваності ТРЦ суттєво впливає тимчасове припинення роботи магазинів західних орендарів – компаній H&M, IKEA та Inditex (Zara, Pull&Bear, Bershka, Zara Home, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho).

Закривати або продавати Mandarin Plaza Алієв не планує, не дивлячись на те, що більшість відвідувачів цього ТРЦ виїхали з Києва. "Ми не маємо права закриватися", – заявляє Черницький. Питання утримання бізнесу на плаву – головне для Алієва. "Ми нікого не звільнили, усім співробітникам платимо зарплати. Займаємося майже благодійністю", – каже девелопер.

Девелопер підтверджує, що дружить з Віталієм Кличком, але запевняє, що ніколи "не монетизував" дружбу. Навпаки – недавно міська влада облаштувала нові паркувальні майданчики біля Mandarin Plaza і зробила пішохідним один з проїздів Бессарабської площі. Це дуже не сподобалося Алієву.

"Я вклав десятки мільйонів доларів у підземний паркінг під "Ареною", а він стоїть порожній, бо відвідувачі не можуть туди заїхати", – бідкається Алієв.

У 2019 році Алієв вів переговори щодо купівлі ТРЦ з дочкою російського олігарха Аркадія Ротенберга Лілією, якій офіційно належав Ocean Plaza. За інформацією видання NV, бізнесмен пропонував $175 млн, а продавець хотіла $250 млн. Угода не відбулася.

Про Blockbuster Mall 

Blockbuster Mall відкрився у 2019 році лише з одним якірним орендарем – "Сільпо" – та 70-відсотковою вакантністю торгових площ. За словами джерела ЕП зі сфери комерційної нерухомості, Алієв не зумів набрати обіцяних орендарів і забезпечити повну готовність ТРЦ.

У червні 2022 року "Сільпо" закрився. Співрозмовник ЕП у Fozzy Group, компанії, що володіє брендом, пояснює це рішення невдалою локацією магазину. "Ефективність супермаркету була низькою", – каже джерело.

Черницький пояснює невдалий запуск ТРЦ вибагливістю столичного споживача. "Ми проводили фокус-групи серед місцевих мешканців, вони хотіли супермаркет. Запустили "Сільпо". Коли ефект новизни минув, люди захотіли IKEA. Звикли до IKEA – захотіли Zara та H&M", – розповідає він.

На скарги орендарів щодо недостатнього трафіку менеджмент ТРЦ відповів знижками до 80%. Алієв каже, що Lavina Mall спочатку теж був не повністю заповнений орендарями, але поступово ситуація змінилася. Переконує, що Blockbuster Mall він теж довів би до стовідсоткової заповненості, але не встиг: операційне управління перебрав Олександр Спектор.

Що буде з іншими проєктами Алієва

Паралельно в розробці Алієва на різних стадіях перебувають ще три об'єкти. Найвищий рівень готовності – у Lisova Mall на східній околиці Києва.

Між Броварським проспектом та вулицею Кіото забудовник встиг розчистити ділянку від стихійного ринку та дерев і забити палі. Роботи зупинялися через заборону Державної архітектурно-будівельної інспекції та численні скандали.

На ділянці навколо майбутнього Hippodrome Mall, за словами Черницького, ідуть зміцнювальні роботи для метрополітену. Книжковий ринок на "Почайній", замість якого з'явиться Petrivka Mall, продовжує функціонувати.

 Ocean Mall планували відкрити у 2018 році, але у 2023 році на Либідській площі стоїть недобудова. Алієв з Черницьким пояснюють п'ятирічну затримку складними інженерно-геологічними умовами, епідемією коронавірусу, війною і складними комунікаціями з активістами – захисниками "Тарілки".

"Громадськість не могла повірити, що ми нічого поганого з "Тарілкою" не будемо робити. Ми ніколи не планували її зносити. Вона буде відреставрована, а на її базі реалізуємо музичний або театральний проєкт", – переконує Черницький.

Топменеджер не береться назвати дату введення Ocean Mall в експлуатацію, але сподівається відновити будівельні роботи в найближчі місяці.

Провідний експерт консалтингової компанії Colliers Ukraine в сегменті торговельної нерухомості Ігор Заболоцький вважає, що поспішати з добудовою Ocean Mall немає жодного сенсу. На його думку, ТРЦ потрібно відкривати через два-три роки після закінчення війни за умови зростання економіки.

Співрозмовники ЕП на ринку вважають, що з добудовою Ocean Mall, Lisova Mall, Hippodrome Mall та інших об'єктів в Алієва будуть великі проблеми.

"Російський канал для Вагіфа закритий з лютого 2022 року. За пів року – рік до великої війни він позичив $50 млн на завершення будівництва Ocean Mall. На зведення інших ТРЦ в нього грошей нема", – каже він.

"Репутація Алієва підірвана, особливо після провального запуску Blockbuster Mall. Системні фінансові інституції досконально вивчають своїх партнерів. Навряд чи він знайде фінансування після війни", – прогнозує співрозмовник ЕП.

Алієв на звинувачення в залученні нечистих коштів відповів, що це наклеп. Він заявив, що фінансує свої будівництва завдяки банківським кредитам та продажу об'єктів з портфеля. "У мене бездоганна репутація, вибудувана роками. Я кредитуюся в "Райффайзені", "Альфі", інших банках", – каже Алієв.

Конкурент Герегам Building Mall 

У 2021 році Алієв оголосив план запуску мережі будівельних магазинів Building Mall. Їх хотіли зводити разом з торговими центрами. За новим задумом, зведення будівельних супермаркетів передуватиме будівництву самих ТРЦ.

"Ми будуватимемо приміщення з конструкцій, що швидко збираються, запускатимемо Building Mall в роботу і вони одразу даватимуть нам грошовий потік. На ці кошти будемо добудовувати ТРЦ", – ділиться Алієв.

Монополістом на ринку будівельних гіпермаркетів є мережа "Епіцентр" Олександра та Галини Герег. Реальної конкуренції їм не змогли скласти ні вітчизняні "Нова лінія" та "Олді", ні закордонні Leroy Merlin, OBI та Praktiker.

Конкуренції з Герегами Алієв не боїться. За його словами, земельні ділянки у його власності розташовані в кращих місцях, ніж в "Епіцентру".

"Близькість до метро – це основа успіху. Магазини і торгові центри біля станцій метро завжди матимуть більше покупців, ніж інші. Якщо торгова точка розташована на 100 метрів далі – до неї ніхто не дійде", – упевнений Алієв.

Попередню згоду на партнерство в розвитку мережі таких магазинів дала шведська компанія IKEA. "Ми сказали представникам IKEA, що в нас є ідея зробити DIY-формат (do it yourself – ЕП). За локаціями, які ми запропонували, вони підтвердили, що будуть іти разом з нами", – повідомив Черницький.

Щоправда, починати проєкт Алієву доведеться самостійно. За словами Черницького, шведи не повернуться в Україну до завершення воєнного стану. Поки що IKEA продовжує платити за оренду приміщення в Blockbuster Mall.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.