СБУ арештувала активи Вадима Новинського. Під арешт потрапили торговельні центри Амстор

05.05.2023
1313

Фото: liga.net

Служба безпеки України повідомила про арешт 230 об’єктів нерухомості підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського. Серед них є й торговельні центри в різних регіонах України. Про це повідомляє RAU з посиланням на дані СБУ


 

Згідно з повідомленням СБУ, під арешт потрапили нові активи проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва країні-агресору. Їхня загальна вартість становить понад 10,5 млрд грн.

До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості. Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва (ймовірно йдеться про Park Inn by Radisson біля НСК “Олімпійський)”, морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу (ймовірно Верес) і торговельні центри в різних регіонах України.

СБУ не називає торговельні центри, але ймовірно, мова йде про мережу з десятка ТЦ Амстор. Вони розташовані в Донецькій, Запорізькій, Полтавській та Дніпропетровській областях. Наразі ТЦ Амстор у Мелітополі та Бердянську знаходяться на тимчасово окупованій рф території, будівлі ТЦ у Маріуполі та Сєвєродонецьку майже повністю зруйновані, як і один з найбільших ТЦ у Кременчуці, куди 27 червня 2022 року влучила російська ракета.

За даними слідчих СБУ, арештовані об’єкти належать 23 різним компаніям, кінцевим бенефіціаром яких є Новинський. Арешт пов’язаний зі спробою Новинського вивести свій бізнес з-під санкцій шляхом передання його у трасти. 

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП і колишнього народного депутата, власника «Смарт-Холдингу» та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust укладені в листопаді 2022-го й зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власники трастів виключені з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

Смарт-Холдинг вирішив судитися з Україною через арешт активів, бенефіціаром яких держава вважає бізнесмена Вадима Новинського. Про це йдеться на сайті Смарт-Холдингу.

/За даними Forbes.ua, заснував мережу супермаркетів та ТЦ Амстор у 2002 році донецький бізнесмен Володимир Вагоровський. У 2009 році 70% Амстор купив Новинський. В результаті корпоративного конфлікту, який виник у 2014 році, бізнесмен став єдиним власником Амстор. На місці однойменних супермаркетів, що були в торгових центрах, почали відкриватися магазини Сільпо. У 2019-му господарчій суд Дніпропетровської області визнав банкрутом компанію — власника Амстор та відкрив ліквідаційну процедуру. У 2020 році Укрексімбанк через Prozorro продав Амстор за 456 млн грн компанії Ігоря Мазепи, засновника та СЕО Concorde Capital. Стартова ціна складала 283,5 млн грн. У 2021 році вона знову передала ТЦ Амстор в управління структурам Новинського./

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.