НАЗК внесло "Ашан" в перелік міжнародних спонсорів війни

23.02.2023
827

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло французьку корпорацію Auchan у перелік міжнародних спонсорів війни, повідомляє Forbes. Юридичних наслідків це рішення не має


 

 Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанія відмовилась від бойкоту Росії та не закрила свій бізнес у країні.

Окрім цього, у НАЗК кажуть, що завдяки журналістським розслідуванням The Insider, Le Monde і Bellingcat стало відомо, що від початку повномасштабного вторгнення, російська дочірня компанія французького «Ашану» постачала товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом «гуманітарної допомоги», а також допомагала з виконанням мобілізаційних заходів у Росії.

Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що для «Ашану» Росія є другим за значимістю ринком збуту після Франції. За його словами, у 2020 році російський «Ашан» сплатив $167 млн до російського бюджету. 

На російський ринок припадає 10% світових продажів Auchan – це €3,2 млрд виторгу. Компанія має в РФ 231 магазин. Гендиректор Auchan Ів Клод раніше заявив, що мережа продовжить роботу в РФ, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».

«Auchan Україна» звернувся за поясненнями до офісу у Франції після інформації у ЗМІ щодо постачання «Ашаном» у Росії товарів військовим під виглядом гуманітарної допомоги, повідомила компанія.

В Україні з 2018 року мережа "Ашан" є збитковою.

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.