Чи зайде Burger King в Україну цього року? Думки експертів

21.01.2022
17952

У квітні 2021 року Retailers повідомляв, що американська мережа закладів швидкого харчування Burger King виходить на український ринок, а розвиватиме їх мережа автозаправних станцій "Окко". Тоді стало відомо, що українська компанія уклала з американською мережею договір і вже шукала управлінську команду та приміщення під майбутні заклади.

Проте у січні 2022 року видання Forbes відзначило, що договір з “Окко” Burger King все ж таки не підписав та почав переговори з іншою компанією, але з якою саме — не повідомляється. 

Retailers з`ясовував, чи дійсно в Україні можуть відкритися заклади Burger King та які українські компанії погодяться на умови франшизи американської мережі. 


 Що відомо про Burger King?

Компанія Insta-Burger King, яка потім була перейменована у Burger King, була заснована Кітом Крамером та Меттю Бернсом у 1953 році у штаті Флорида, США. Засновники тоді підгледіли у McDonald's спеціальне обладнання для виробництва бургерів та вирішили собі придбати дві «Insta-machines» — спеціальна піч, на якій виготовляються бургери. 

У 1960-70-х роках компанія почала розвиватися на американському ринку та швидко стала головним конкурентом McDonald's завдяки розвитку через франшизу. У 2000-х роках Burger King купує американська інвестиційна компанія TPG Capital за $1,5 млрд, яка починає публічне розміщення акцій компанії. Однак криза 2008-2010 років змусили TPG Capital продати Burger King іншій інвестиційній компанії — американсько-бразильській 3G Capital. 

Більшість доходів Burger King отримує від зборів за франшизи. Материнська компанія Burger King Holdings керує 40 дочірніми компаніями, які контролюють франчайзингові операції. Якраз за допомогою франшизи Burger King і розвивається зараз за кордоном —  в Австралії, Центральній та Південній Америці, Східній Азії, Росії та у країнах Європи, у тому числі у сусідніх Білорусі та Польщі. 

Burger King мав наміри заходити і в Україну — у 2011 році мережею займався російський франчайзі "Бургер Рус", який роком раніше відкрив перший ресторан у Росії.  

Франшиза Burger King існує у трьох форматах:

  • Інституційний. Ресторан може бути в урядових будівлях, спортивних спорудах, аеропортах, залізничних та автобусних станціях;

  • Традиційний. Це повнорозмірний ресторан, який може працювати у форматі окремої будівлі або всередині іншого приміщення, наприклад торгового центру;

  • Нетрадиційний. Такі ресторани Burger King знаходяться на АЗС, у будівлях роздрібної торгівлі, громадського харчування тощо.

Для того щоб придбати франшизу Burger King у США, потрібно: мати досвід роботи на ресторанному ринку, сплатити паушальний внесок $50 000 за один ресторан (на 20-річний термін) та $250 за перевірку біографічних даних. Варто додати, що, приміром, вартість франшизи McDonald's становить від $500 000 до 1 000 000, а KFC — близько $700 000.

Якщо потенційний франчайзі підходить за умовами, то він може відкривати свій заклад, але з певними умовами: сплачувати роялті — 4,5% від щомісячного валового продажу та рекламний фонд — 4,0% від щомісячних валових продажів. Для кожного ринку умови франшизи можуть відрізнятись.

Хто, крім “Окко”, може бути зацікавленим у розвитку Burger King в Україні? 

Директорка аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова Burger King потенційно може відкритися в Україні, але є питання щодо того, яка компанія візьме на себе зобов`язання франшизи. За її словами, один заклад формату Burger King в Україні коштуватиме від $500 000 до 1 000 000. До того ж умови франшизи зобов`язують відкривати близько 20 закладів у рік, тобто не менше 2 двох закладів на місяць.

Тому, за підрахунками Насонової, загалом річні інвестиції можуть скласти до $15 мільйонів на рік. Співзасновник Асоціації франчайзингу Андрій Кривоніс додає, що ця цифра має сенс, коли відкриття вже поставлено на потік та не враховує загальномережевих витрат на становлення мережі та її просування, роботу з постачальниками. 

Насонова каже, що такі мережі АЗС, як “Окко”, Socar, “Укрнафта” не зможуть фінансово потягнути забезпечення франшизи. Але це можуть зробити компанії українських олігархів, зокрема SCM Ріната Ахметова, “МХП” Юрія Косюка або технологічні компанії, яким цікавий такий бізнес. На запит Retailers у “МХП” утрималися від коментарів. 

Засновник та власник мережі ресторанів “Mafia” Тарас Середюк не погоджується з Насоновою. Він не розуміє, навіщо франшиза Burger King Ахметову. Натомість він вважає, що для мережі АЗС “Окко” це було би якраз релевантним, бо “у неї достатньо ресурсів для того, щоб почати відкривати заклади американської мережі” та загалом, цінності “Окко” — це екологічність та користь. 

Андрій Кривоніс каже, що потенційно це може бути цікавим для “Окко”, але не розуміє, для чого це мережі АЗС. 

Середюк продовжує думку — франшизу Burger King можуть відкрити компанії, які зараз працюють як франчайзі мережі KFC або девелопери, які будують торгові центри, адже відкриття одного закладу Burger King вже спричинить потік людей, що і потрібно середнім та великим ТЦ. На запити Retailers у мережі KFC на момент публікації матеріалу не відповіли. 

Слід зазначити, що першим серед міжнародних закладів швидкого харчування в Україні з`явився McDonald's у 1997 році, який зараз налічує 109 ресторанів по всій країні, потім — у 2012 році — KFC, кількість закладів якого станом на 2022 рік налічується до 46. А за останні два роки активно розвиваються бренди "МХП" Юрія Косюка за франшизою — фірмові точки продажу “Наша Ряба” (їх 1750), магазини біля будинку "М'ясомаркет", гастростудії "Секрети шефа", магазини-сендвічні "Хо перекусити" та магазини Doner Market. 

З Середюком погоджується і співзасновник компанії Retail.Pro Артем Ретін — відкриття франшизи Burger King може бути цікавою приватним компаніям. Наприклад, франшизу закладiв швидкого харчування KFC частково розвиває структура близька до одного з співзасновникiв мережі Varus та EVA Валерія Киптика. Експерт додає, що такий бізнес може бути цікавим і великим українським компаніям.

Співзасновник Асоціації франчайзингу Андрій Кривонос додає, що “знаний український франчайзер (спікер не назвав який саме-ред.) у галузі харчування на сьогодні також розглядає можливість придбання франшизи із США для посилення власної мережі”. Тому, за його словами, не виключено, що і ще одна мережа почне подібні перемовини. Кривонос нагадує, що Socar вже керує в Україні американською франшизою Nathan's Famous.

Коли може з’явитися перший заклад Burger King в Україні?

Тарас Середюк вважає, що вже у 2022 році в Україні може з'явитися перший заклад Burger King — принаймні, почнеться підписання договорів, підготовка до відкриття, на яке може піти 4-6 місяців та навчання для персоналу. Власник Mafia додає, що в українських ресторанах та закладах швидкого харчування виріс чек. Наприклад у McDonalds він становить близько 200 грн станом на кінець 2021 року. 

Окрім цього, за його словами, в Україні з`явився профіцит приміщень. Середюк вважає, що усі ці моменти роблять сприятливими умови для заходу Burger King в Україну. 

Директорка аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова резюмує, що незважаючи на жорсткі умови франчайзингу від Burger Kung — інтер`єр кухонь, вибір продукції та вишкіл персоналу — український ринок є перспективним для американської мережі. 

Співзасновник Асоціації франчайзингу Андрій Кривоніс також підкреслює, що український ринок харчування доволі насичений та різнобічний, проте на ньому ще знайдуться місця як для ТОП-мереж світу, так і невеликих (локальних чи міжнародних) мереж. 

Retailers надіслав запит у центральний офіс Burger King, щоб дізнатися їхні плани щодо розвитку в Україні, однак відповіді на момент публікації матеріалу не отримав. 

Джерело: Depositphotos

Автор: Олександр Шаріпов

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.