В Україні хочуть заборонити оформляти співробітників як “зарплатних ФОПів”

19.01.2022
1180

Фото: Дебет-Кредит

В Україні ФОПам третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами. Це має зупинити практику оформлення співробітників як ФОП, а не як штатного працівника. Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев виданню Obozrevatel.


Гетманцев пояснив, що це дозволить скоротити схему від ухилення від сплати податків із зарплат. Працівник, який оформлений як ФОП сплачує 5% із зарплати, тоді як за працівника, котрий офіційно оформлений у штат потрібно сплатити 22% ЄСВ, 19,5% ПДФО та військовий збір.

Також голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики поділився наступними змінами, які пропонує уряд:

  • знизити ефективну ставку оподаткування;

  • розширити можливості для декларування;

  • запровадити сімейне декларування;

  • запровадити за польською моделлю податок на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з оборотом до 200 мільйонів;

  • обмежити можливість працевлаштування у компанії "зарплатних ФОПів".

Видання зазначає, що йдеться про ініціативу, яку, можливо, розглянуть у 2022 році. Наразі законопроєкт про детінізацію зарплат у парламенті не розглядався.

 

Читайте новини і аналітику про ритейл та e-commerce в Україні на нашій сторінці в Facebook, на нашому каналі в Telegram, а також підписуйтеся на щотижневу e-mail розсилку.