Скільки українські компанії готові платити кур'єрам та доставникам?

04.11.2021
4847

Фото: Depositphotos

Аналітики кадрового порталу grc.ua спеціально для Retailers підготували огляд ринку праці кур'єрів в Україні.


 

За даними порталу, середня компенсація кур'єра – близько 12 000 грн., але можливі інші варіанти. Так, наприклад, чверть роботодавців, які шукають кур'єрів, пропонують компенсацію від 5600 грн до 10500 грн (плюс чайові). Найчастіше таку суму пропонують кур'єрам ресторанів та кафе (доставка суші, піца, бургери тощо). Роботодавці забезпечують транспортом (самокат чи мопед), брендованою уніформою та готові безкоштовно годувати співробітника. Графік роботи найчастіше 5/2 із плаваючими вихідними.

Скільки готові платити кур'єрам рітейлери (мережі супермаркетів та продуктових магазинів) та поштові оператори?

Рітейлери (мережі супермаркетів та продуктових магазинів) та поштові оператори пропонують зарплату кур'єрам трохи вище – від 10 000 до 16 000 грн. Так, наприклад, піший кур'єр "Нової Пошти" може розраховувати до 15 000 грн. Бонусом обіцяють усі соціальні гарантії згідно з КЗпП (у тому числі офіційне працевлаштування, оплату відпустки та лікарняних).

Схожі умови пропонують і кур'єрам у Fozzy Group (бонусом йде гнучкий графік роботи, медичне страхування та 30% знижки на власну продукцію "Сільпо"). Вакансій у зарплатному діапазоні від 10 000 до 16 000 грн – 22%.

Ще 20% роботодавців готові платити кур'єрам до 20 000 грн. Найчастіше це водії на авто. Транспорт може бути як від компанії, так і особистим. У разі особистого транспорту обіцяють компенсацію витрат на паливно-мастильні матеріали.

Для виконання адресної доставки з ресторанів, магазинів, аптек та ін. не потрібен досвід робіт, головне – знання міста, наявність прав та готовність працювати змінами по 4-8 годин.

Цікаво, що великі мережеві рітейлери за аналогічну роботу водіям-кур'єрам на власному автомобілі готові платити більше (до 25 000 грн.). Таких вакансії 14% від загальної кількості актуальних вакансій категорії "кур'єр".

Окрім вищої заробітної плати, рітейлери пропонують також офіційне працевлаштування, виконання всіх вимог Трудового Кодексу, знижки на власну продукцію та можливості кар'єрного зростання. Досвід роботи – необов'язковий, але бажаний. Потрібні медична книжка, права водія та смартфон на базі Android. Також, важливими є акуратний зовнішній вигляд, пунктуальність і комунікабельність.

Оклад від 25 000 грн кур'єрам пропонують лише 5% роботодавців. Найчастіше це кур'єри до офісу (розвезення документів, виконання дрібних доручень тощо). Важливими є грамотне мовлення, акуратність, швидкість, а також відсутність проблем із законом і позитивна кредитна історія. Великі кур'єрські компанії обіцяють до 40 000 грн, але є низка умов, головні – мобільність та частота замовлень. Так, у середньому компенсація кур'єрів великих служб складається з відсотка з кожної доставки та бонусів (у кожній компанії вони різні, найчастіше бонуси залежать від кількості замовлень).

Досвід та вимоги

Найчастіше роботодавці шукають кур'єрів без досвіду роботи або з мінімальним досвідом роботи (до року) – 78% усіх актуальних вакансій.

Серед вимог до кур'єрів:

  • вміння працювати у команді (58%);
  • грамотне мовлення (53%);
  • презентабельний зовнішній вигляд (42%);
  • вміння знаходити спільну мову з людьми (40%);
  • знання міста, у якому шукають роботу кур'єри (38%).

Наявність посвідчення водія категорії «В» важливі 42% роботодавців, у той час як категорія «А» потрібна лише 8% роботодавців. Ще 2% компаній шукають кур'єра із знанням англійської мови. Цікаво, що 87% пропозицій роботи кур'єрами відкриті для власників смартфонів на базі Android.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.