Скільки готові платити українські рітейлери тимчасовим співробітникам у сезон свят - аналітика grc.ua

15.11.2021
2383

Фото: Depositphotos

Наближається період розпродажів та свят, частина рітейлерів, передчуваючи наплив покупців, вже розпочали набір персоналу на сезонну роботу. Наприклад, у США онлайн-гігант Amazon планував найняти до 150 тисяч сезонних співробітників.

Якою є ситуація в Україні? Аналітики кадрового порталу grc.ua, спеціально для Retailers, підготували огляд тимчасових вакансій, які пропонують рітейлери цього сезону свят.


У листопаді, порівняно з жовтнем, кількість вакансій, що пропонують тимчасову роботу чи підробіток, збільшилася на 5% та становила 14% усіх актуальних вакансій у сфері роздрібної торгівлі.

Найчастіше шукають:

  • підсобних робітників (12% усіх сезонних або тимчасових пропозицій про роботу),
  • фасувальників на склад (12%),
  • касирів-продавців (9%),
  • вантажників (9%).

Вимоги до тимчасових працівників практично однакові: акуратність, активність та обслуговування покупців відповідно до стандартів мережі.


 

Середня компенсація сезонних вакансій за місяць – близько 13 000 грн. При цьому більше третини роботодавців готові платити тимчасовим співробітникам від 7 600 грн. Ще чверть пропонують від 12600 до 17700 грн. На оклад до 22 700 грн можуть розраховувати 20% кандидатів, які шукають сезонну роботу або підробіток у сфері роздрібної торгівлі.

Ще 12% роботодавців пропонують до 27800 грн. На вищу компенсацію можуть розраховувати 7% претендентів. Найчастіше, це "таємні покупці" та контролери торгових залів. До обов'язків, як правило, входить перевірка стандартів обслуговування, викладення товару, торговельного приміщення тощо.

Також, потрібні консультанти-продавці в інтернет-магазинах (7% всіх актуальних вакансій). Освіта найчастіше не потрібна, досвід роботи також необов'язковий. Головне – націленість на результат та базові навички роботи з таблицями Excel.

Тимчасовим консультантам обіцяють до 15 000 грн, бонуси за виконання KPI та можливість купувати товар із магазину зі знижкою співробітника.

Окрім цього, вже почали з'являтися вакансії продавців-консультантів на новорічні базари та ярмарки. Таких вакансій поки що небагато (0,5%). До обов'язків майбутнього продавця на новорічному ярмарку, крім стандартного набору (допомога у виборі новорічних подарунків та прикрас, підтримання порядку на робочому місці), також входить створення та підтримання чарівної атмосфери. Як подарувати свято покупцям роботодавці не уточнюють, але шукають "ввічливих, активних, позитивних та комунікабельних співробітників". Досвід у продажах не обов'язковий, але вітається. Пропонують до 19 000 грн плюс відсоток від продажу.

Також, у листопаді збільшилася кількість вакансій для спеціаліста зі святкової упаковки товару. У вересні таких вакансій було 0,1% у категорії "Рітейл", у листопаді - 0,5%. Робота сезонна – з листопада до березня.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.