РНБО ввела санкції проти російської мережі магазинів Mere. Відтепер вона не зможе працювати в Україні

18.10.2021
2730

Фото: mere.in.ua

Рада національної безпеки і оборони запровадила обмежувальні санкції проти  російської мережі магазинів Mere, незважаючи на те, що у серпні СБУ повідомляло, що не бачить підстав для вжиття заходів. Відтепер мережа  не може працювати в Україні, про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за підсумками засідання Ради нацбезпеки.


За словами Данілова, єдиним містом в Україні, де компанія досі працювала, була Біла Церква.

Як додали у пресслужбі СБУ, за рекомендацією спецслужби, економічні санкції будуть введені ще проти п'яти фізосіб і шести компаній. Всі вони так чи інакше пов'язані з російською компанією, яка володіє торговою мережею супермаркетів.

На момент виходу матеріалу журналісту Retailers вдалося зв'язатися з компанією по телефону, проте представники компанії відмовилися коментувати рішення РНБО.

У Facebook-сторінці Mere Pavlograd на запит Retailers відповіли, що рішення про закриття магазину в Павлограді у вересні пов'язано з рішенням РНБО.  // Оновлено. У компанії також відзначили, що Mere закриває проект, і «будуть відкриватися тільки у Європі, так як в Україні дуже непрозоре і" вибіркове "законодавство, і добробут людей не важливий, у магазинах здебільшого були товари виробництва Західної України, і [вони - Ред] від 20 до 50% дешевші, ніж аналоги в інших торгових мережах, можливо це комусь не вигідно»//.

Що відомо про Mere?

Рітейлер представляє російську мережу дискаунтерів “Светофор” в інших країнах. У червні Retailers з'ясував, що Mere планує відновити свою діяльність в Україні. Після публікації і масового обговорення цієї новини, секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що "ніякий російський бізнес не буде працювати в Україні".

Однак влітку в Україні все ще відкрилися два магазини – у Нікополі та Павлограді. 

У серпні журналісту Retailers вдалося отримати відповідь від Головного управління захисту економічних інтересів СБУ. У листі повідомлялося, що підстав для вжиття заходів проти рітейлера немає.

Наприкінці вересня Mere оголосила про фінальний розпродаж товарів у зв'язку з закриттям магазину в Павлограді. У коментарі для Retailers мережа пояснила причини закриття: «У нас були дуже низькі ціни на український товар , і це багатьом не подобалось ,тому були прикладенні "зусилля" для закриття магазина з низькими цінами з боку влади».

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.