Дослідження GRC: 16% вакансій у сфері продажів припадають на роздрібну торгівлю

17.08.2021
2411

Фото: Depositphotos

Фахівці з продажу входять до ТОП-3 затребуваних роботодавцями спеціальностей. Про це свідчать дані кадрового порталу grc.ua. Наприклад, у серпні 2021 20% всіх пропозицій про роботу припадали на сферу "Продажі".


 

  • Найбільше пропозицій про роботу у сфері "Продажі" для кандидатів, які шукають роботу у роздрібній торгівлі (16% всіх актуальних оголошень проф.сфери), продавцями у магазині (13%), експертами у сфері прямих продажів (8%) і співробітниками торгових мереж (8%).
  • Середній конкурс на одне робоче місце становить 1.5 людини. При цьому, найвищий конкурс серед кандидатів - у категорії "Дистрибуція" - 3.3 людини на одне робоче місце, оскільки заробітні плати категорії одні з найвищих у професійній сфері "Продажі". Середня компенсація становить близько 30 000 грн.
  • Є вакансії і з більш високим окладом - наприклад, національний менеджер з дистрибуції міжнародного FMCG бренду може претендувати на повністю офіційну компенсацію від 48 000 грн (плюс медична страховка, оплата мобільного зв'язку, бонуси за виконання плану). Серед вимог - вища освіту (бажано маркетинг, економіка), досвід роботи від 3 років у великих FMCG компаніях, вміння працювати з великим масивом даних і англійська не нижче Intermediate.
  • Трохи менше конкурс (2.9 людини на одну позицію) серед бажаючих працювати у сфері оптової торгівлі. В обов'язки спеціаліста категорії найчастіше входять: аналітика оптових продажів, робота з клієнтською базою, розробка стратегії оптових продажів, робота з первинною документацією. Компенсація - від 25 000 грн.
  • Конкурс у категорії "Управління продажами" ще менше - 2.4 людини на місце. Заробітна плата - близько 35 000 грн. Серед обов'язкових вимог роботодавці вказують досвід у продажах від трьох років, вміння вести переговори, знання технологій продажів і вміння ефективно застосовувати ці навички в роботі. Найчастіше у категорії шукають директора з продажу, комерційного директора, керівника відділу продажів і регіонального директора з продажу.
  • При цьому, затребуваність фахівців з продажу у категоріях "Продавець у магазині", "FMCG, товари народного споживання", "Продукти харчування", "Нафта і газ", "Алкоголь", "Медицина, фармацевтика", "Телемаркетинг, продажі по телефону "- надзвичайно висока. Так, кадровий голод у категорії "Продавець у магазині" - становить 249% (один кандидат може обирати між 2.5 компаніями.
  • Затребуваність фахівців з продажу у категорії "Медицина, фармацевтика" - 215%, у категорії "Продукти харчування" - 175%. Роботодавці цих категорій відзначають не тільки гострий кадровий голод, але і велику плинність персоналу. Щоб мотивувати і утримати співробітників компанії обіцяють офіційне працевлаштування, медичну страховку і можливість покупки продукції компанії з корпоративними знижкама. При цьому, заробітні плати, як правило, не дуже високі. Так, продавець касир на АЗС (категорія "Нафта, газ") може розраховувати на компенсацію від 9 000 грн, торговий представник категорії "Продукти харчування" - на оклад від 10 000 -12 000 дол, а продавець-консультант (категорія "Продавець у магазині ") - від 13 00 грн.

Фото: Depositphotos

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.