Президент ввів санкції проти російської компанії Wildberries, її засновників і топ-менеджерів

24.07.2021
3083

Президент України підписав указ 304/2021 про застосування економічних санкцій проти російської компанії Wildberries і всіх її дочірніх підприємств, у тому числі в Україні, Казахстані, Білорусі, Киргизії та Польщі. Також санкції застосовуються проти власників компанії Тетяни і Владислава Бакальчук і її топ-менеджерів: Андрія Ревяшко і Олексія Кузьменко. Їх активи і сайти повинні бути заблоковані, їм буде заборонено заводити ділові контакти, термін дії санкцій - три роки.


23 липня 2021 року Володимир Зеленський ввів трирічні санкції проти російського онлайн-рітейлера Wildberries, його засновників і топ-менеджерів.

Під санкції потрапили товариство з обмеженою відповідальністю "Вайлдберріз" і всього його представництва у Вірменії, Казахстані, Польщі, Білорусі, Киргизії та Україні.

До зазначених компаній застосовуються такі санкції:

1. Блокування активів - тимчасове обмеження на користування і розпорядження майном.
2. Повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України.
3. Запобігання виведенню капіталів за межі України.
4. Призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань.
5. Припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.
6. Заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності.
7. Заборона на встановлення ділових контактів; заборона інтернет-провайдерам на надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсу https://www.wildberries.ua.

За даними OpenDataBot ТОВ "ВАЙЛДБЕРРІЗ" зареєстровано в Україні 2014 році, його статутний капітал становить 3000 грн, а бенефіціарними власниками вказані Владислав Бакальчук і Сергій Онуфрієв.

Також президент ввів персональні санкції проти власників і керівників компанії, зокрема, проти подружжя Тетяни та Володимира Бакальчук- власників Wildberries, директора з інформаційних технологій Андрія Ревяшко і керівника напряму "Книги" у Wildberries Олексія Кузьменко.


Персональні санкції мають на увазі наступні дії:

1. Блокування активів - тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним йому майном.
2. Запобігання виведенню капіталів за межі України.
3. Призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань.
4. Заборона на встановлення ділових контактів.

Нагадаємо, російський онлайн-магазин одягу та взуття Wildberries запустився в Україні у вересні 2020 року, проте помітних результатів так і не досяг. За даними Similarweb у червні 2021 в українського wildberies було 195 000 відвідувань. Для порівняння, відвідуваність трійки лідерів найбільш відвідуваних інтернет-магазинів згідно щомісячного рейтингу відвідуваності Retailers: Rozetka 39 млн, Epicenеtrk -9,3 млн, MakeUp - 5,64 млн.

//Оновлення. Причиною введення українських санкцій щодо Wildberries став продаж товарів, що представляють собою «російську пропаганду», і форми російської армії. Про це у своєму Telegram-каналі написав міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Незважаючи на санкції, сайт Wildberries станом на 26 липня до сих пір працює в Україні, повідомляє портал dev.ua. Це означає, що провайдери досі не заблокували домен Wildberries, як цього вимагає указ президента Володимира Зеленського за підсумками рішення Ради національної безпеки і оборони //.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.