«Не завершився і вже, по-моєму, не завершиться», — Андрій Тарута про конфлікт з Хілларом Тедером навколо ТРЦ Sky Mall в інтерв'ю "Економічній правді"

19.07.2021
3079

Фото: rau.ua

Два роки тому київський мільярдер Андрій Адамовський заявляв про готовність примиритися з естонським бізнесменом Хіларі Тедером у десятирічному конфлікті навколо київського торгового центру Sky Mall. Однак у недавньому інтерв'ю "Економічній правді" він стверджує, що цей конфлікт не завершиться ніколи.


«Цей конфлікт не завершився і вже не завершиться, тому можу розповісти про його суть», — каже в інтерв'ю Адамовський. За його словами, Хіллар Тедер запросив його у якості інвестора, оскільки на той час у нього закінчилися гроші: «Я отримав 51% у проекті, ми добудували Sky Mall, здали його в експлуатацію, бізнес був дуже успішним».

Згодом він захотів викупити частину, однак, бізнесмени не зійшлися у ціні, а тому звернулися до лондонського арбітражу. Після п'яти років від початку судових засідань, суд вирішив віддати гроші Адамовському, а торговий центр — Тедеру.

«Протягом останніх кількох років з цим проектом мене пов'язувало лише бажання викупити його у банку з-під застави і продати третій особі, - зазначив Адамовський, що саме це пропонував Тедеру два роки тому. - Він відмовився, і у підсумку у 2020 році Sky Mall у "Південного" викупив Іван Фурсін». За словами Адамовського, Фурсін викупив об'єкт як фінансовий інвестор, щоб згодом перепродати його.

Суперечка навколо Sky Mall вичерпана, але не вичерпаний особистий конфлікт, каже Адамовський. «У нас тривають процеси на Кіпрі — ми судимо один одного по взаємним збиткам, завданим у ході конфлікту за Sky Mall. Він з мене вимагає 140 або 150 мільйонів доларів, не пам'ятаю точно, а за моїми зустрічними претензіями до нього працюють мої юристи. Сума буде співрозмірна».

Він також зазначив, що більше не бажає продовжувати розвивати напрямок торгових центрів, особливо великих. А свій ТРЦ Art Mall продав би, якби була така можливість. «Але щоб продавати торговий центр, потрібно, щоб Україна вийшла з кризи, тому що продавати за безцінь я не збираюся».

  • Нагадаємо, конфлікт навколо ТРЦ Sky Mall триває з 2013 року. Під час будівництва ТРЦ, у 2009 році, компанія Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера привернула до проекту Андрія Адамовського, який вклав у будівництво об'єкта $40 млн і отримав 50% + 1 акцію ТРЦ. В угоді між ними було зазначено, що Тедер може викупити частку партнера у 2010 році. Але у зазначені терміни Адамовський відмовився продавати частку, посилаючись на порушення Тедером кількох умов договору. У ході розглядів останній втратив контроль над ТРЦ.
  • У 2017 році Тедер заявляв, що він з моменту конфлікту не отримує нічого - збитки складають приблизно $100 млн. Тоді він уточнив, що сподівається на вирішення конфлікту у 2018 році.

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.