Як зберегти здоров'я, сидячи за комп'ютером: сучасні рішення

26.08.2020
3828
PR-Матеріал

Співзасновник компанії TehnoTable - єдиний в Україні виробник столів з електронним регулюванням висоти Олександра Самохіна розповіла про те, навіщо потрібно міняти положення тіла під час роботи, як це впливає на продуктивність і чому в компанії працює авіаконструктор

— Наразі МОЗ ставить гіподинамію  на четверте місце в рейтингу причин смерті, яким можна запобігти. Чи дозволяє робота в динамічній позі , за столом з регулюванням висоти, збільшити фізичну активність та зменшити ризик виникнення гіподинамії?

— Давайте спочатку визначимо термін гіподинамії. Гіподинамія – це порушення функцій організму (опорно-рухового апарату, кровообігу, дихання, травлення), яке сталося через обмеження рухової активності, зниження сили скорочення м'язів. Згідно з результатами многорічних досліджень МОЗ,  ризик виникнення гіподинамії з’являється якщо фізична активність людини займає менш ніж годину щодня. Дослідження  стверджують, що всього 30% робочого часу, проведені стоячи, здатні вирішити проблему гіподинамії. Головне дотримуватися рекомендації стосовно своєчасної зміни положення тіла, позу необхідно змінювати кожні 40-45 хвилин.

— Стіл з регулюванням висоти – що це за продукт?

— Стіл з підйомним механізмом дозволяє легко чергувати положення тіла сидячи та стоячи всім, хто працює за комп'ютером або з паперами. Змінює висоту він самостійно – власник просто натискає потрібну кнопку. Зміна відбувається дуже швидко і плавно – знадобиться всього близько 20 секунд. Тобто, не втрачаючи концентрації на робочому процесі, можна просто встати або сісти і продовжувати працювати з повним комфортом. Столи за бажанням можна комплектувати всім необхідним – від кронштейна для двох моніторів до пристрою для бездротової зарядки гаджетів.

Оскільки значна частина часу на роботі все ж проходить сидячи, доцільно доповнити стіл ергономічним кріслом. Сидіти потрібно так, щоб хребет зберігав природний S-подібний вигин, а не приймав форму літери С, і такі крісла дозволяють без додаткових зусиль підтримувати правильне положення тіла. Це зменшує втому, дозволяє швидко і продуктивно розв’язувати робочі питання, а в довгостроковій перспективі – зберігає здоров'я людини.

— Чому мало хто працює стоячи?

— Потрібна не просто робота стоячи – положення тіла необхідно саме чергувати, проводячи на ногах близько 30% робочого часу. На жаль, у нас подібна практика поки не надто поширена, хоча в США, Японії, Китаї, Європі вигоди від зручного робочого місця загальновідомі. Але столи з підйомним механізмом дорожчі за звичайні меблі, тому багато роботодавців зважуються на заміну далеко не одразу.

Однак доведено, що в перспективі така турбота повністю окупається:

• Співробітники працюють швидше, роблять менше помилок.

• Помітно зменшується кількість лікарняних.

• Сам факт заміни звичайних меблів на ергономічні виводить компанію, в очах співробітників, на зовсім інший рівень. Це підвищує лояльність колективу, дозволяє зацікавити і залучити в штат висококваліфікованих фахівців.

— Якщо сидячий спосіб життя впливає на здоров'я гірше, ніж куріння, чому мовчить МОЗ?

— Кампанія проти куріння набрала оберти теж далеко не одразу. Дані про вплив на організм тривалої гіподинамії накопичувалися поступово, чимало наукових праць у цій сфері зовсім нові. 

Лікарі вже відкрито говорять про шкоду від нестачі фізичних навантажень – на сайті багато інтерв'ю з практикуючими ортопедами, флебологами, андрологами, невропатологами та іншими медичними фахівцями. Але офіційного формулювання на рівні МОЗ ці рекомендації ще не отримали.

— Коронавірус якось вплинув на об’єм продажів? 

Так, він змусив багатьох офісних працівників перейти на віддалену роботу. Результатом став значний сплеск В2С замовлень –  створюючи «домашній офіс», покупці звертають максимум уваги на співвідношення ціни і функціональності. У цьому й полягає відмінність від В2В сектора, який поки що орієнтований в основному на ціну.

Після перших замовлень клієнти почали рекомендувати нас колегам, друзям і знайомим. І додатковим стимулом стало усвідомлення того, що віддалена робота – це надовго. Працювати з використанням домашніх меблів незручно, і потенційні покупці стали набагато швидше наважуватися на придбання ергономічних столів і крісел.

— У команді розробників – авіаконструктор. Але літаки і столи – незрівняні речі. Як вдалося залучити розробника літаків до роботи над меблями?

— Головним стимулом стало бажання створювати речі, які приносять реальну користь, забезпечують комфорт. Хочеться пишатися українськими товарами, випускати щось дійсно необхідне людям. Це лягло в основу сімейного бізнесу, змусило відмовитися від інших проектів.

У портфоліо конструктора – безліч цікавих розробок: від супутників, літаків SWIFT і безпілотників до електровелосипедів та мобільних заправних станцій. Причому до розробки меблів підхід такий же ретельний. Столи, які зараз знаходяться в продажу, пройшли довгий шлях оптимізації, і ми продовжуємо експериментувати, втілювати в життя плани та ідеї.

— Чи планується розширення модельного ряду?

Нещодавно спільно з Alan design studio ми розробили робочу станцію WPN – у вересні буде презентація, і далі запуск у серійне виробництво. Стільниця, з ергономічним вирізом, розміром 1800ммх820ммх27мм виготовлена з сатинового оргскла, австрійського виробництва, яке славиться своєю зносостійкістю і стійкістю до подряпин, та фанери в скандинавському стилі. Для фарбування каркасу використовується текстурна краска муар, яка підкреслює глибину кольору. Робоча станція буде комплектуватися полицею під системний блок і зручним модулем з двох ящиків, які оснащені високоякісними напрямними прихованого монтажу від фірми Blum- плавне ковзання і зручне користування.

Крім того, у найближчих планах:

  • лінія столів для дітей;

  • стіл-тандем для офісів;

  • чотирьохопорний стіл; 

  • стіл з живим газоном.

Обов'язково повернемо електронний підйомник для моніторів – покупці постійно цікавляться цим елементом.

— Чи підходять такі столи дітям і підліткам?

— З медичної точки зору, вони для них ідеальні. Дітям набагато важливіша м'язова активність, їм складно змушувати себе постійно перебувати в одному положенні. Це важливо і для правильного розвитку організму, адже в положенні сидячи навантаження на деякі відділи хребта зростає приблизно на 40%, і це чинить серйозний вплив на формування хребців. А якщо дитина сидить неправильно, навантаження зростає до 60-70%! Наприклад в Австралії та США деякі навчальні заклади повністю перейшли на столи для навчання стоячи.

Батьки постійно запитують такі моделі, але поки спеціалізованої дитячої лінійки немає, вона з'явиться в наступному році. «Дорослі» столи для роботи стоячи і сидячи підійдуть підліткам, ріст яких від 1,6 метра. Для інших може бути занадто високим нижнє положення стільниці.

— Чи є однозначні протипоказання? Наприклад, якісь захворювання суглобів?

— Тут усе дуже індивідуально. Гіподинамія шкідлива для всіх, але в разі значних порушень в опорно-руховому апараті оптимальні пози й режими може призначати тільки лікар. Може, він порекомендує більше часу проводити з упором на певну ногу, або сидіти не в кріслі, а на колінному стільці, або знадобиться стілець-сідло.

— З якою частотою потрібно змінювати положення сидячи/стоячи?

— За загальними рекомендаціями – хоча б раз на 40-45 хвилин. Недарма тривалість уроків у школі саме така. Але організми в усіх різні. Найкраще прислухатися до себе і змінювати положення відразу, як захочеться, не чекаючи рекомендованого терміну.

— Чим можна посилити оздоровчий ефект від столу з регулюванням висоти?


— Лікарі дуже рекомендують дошку-балансир і килимок від втоми ніг. Правда, килимок ефективний, тільки якщо стояти босоніж або в шкарпетках, що не завжди зручно в офісі. Килимок знижує навантаження на суглоби і стомлюваність у цілому шляхом впливу на акупунктурні точки на ступнях. 

Сидіти краще теж не на класичному стільці, а в ергономічному кріслі, яке допомагає підтримувати правильне положення хребта.

Крім того, потрібно змінювати положення тіла не рідше, ніж один раз на 40-45 хвилин. Флебологи рекомендують додатково кожні пару годин забезпечувати або кілька хвилин ходьби, або сет з присідань.

— Чим столи з електронним управлінням краще за механічні?

— Як показує практика, механічні столи, висоту яких повинен вручну змінювати власник, активно використовуються місяць-два, потім стає шкода часу і сил.

Столи з електронним управлінням роблять усе самі. Користувач  натискає одну кнопку, і через 20 секунд стіл уже знаходиться в потрібному положенні. Можна взагалі не відволікатися від роботи і не відводити очей від монітора.

— Чим ваші столи краще за китайські або інші бюджетні варіанти?

— У порівнянні з іноземними бюджетними моделями наш стіл для роботи сидячи і стоячи забезпечує набагато більше функцій. Наприклад, у комплект бюджетних меблів зазвичай не входить пульт з пам'яттю на чотири позиції, мережеві фільтри, заглушки для кабелів, надійний захист від затискання і пошкоджень при зіткненні (важливо для тих, хто працює з дому, де поруч можуть бігати і грати діти).

Наші столи з електронним управлінням і більш стійкі – вага каркаса становить 35 кг проти 19-22 кг у дешевих аналогів. Як наслідок це суттєво впливає на якість роботи та комфорт експлуатації.  

Крім того, у вартість столу включена адресна доставка, а в Києві й передмісті – ще й установка.

Підсумок

Наостанок хочеться наголосити, що головна мета нашої роботи – випускати продукт, дійсно корисний для величезної кількості людей. Ми віримо, що зможемо змінити на краще здоров'я і життя безлічі наших співгромадян – від секретарів та бухгалтерів до IT-фахівців будь-якого профілю. Наші столи – для тих, хто дійсно цінує здоров’я та комфорт експлуатації! Також купуючи столи від українського виробника, яким є TehnoTable , ви підтримуєте економіку країни  та сприяєте розвитку більш технологічних напрямків. 

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.