GFK: 23% ринку побутової техніки та електроніки на суму 20,5 млрд грн в 2019 році становив "сірий імпорт"

16.03.2020
5195

На смартфони і телевізори припадає 57% всього "сірого імпорту", що надійшов в Україну в 2019 році. Результатами дослідження поділилася сьогодні під час онлайн прес-конференції керівник департаменту B2B і стратегічних досліджень GFK Тетяна Ситнік


 

 Під "сірим імпортом" мається на увазі товар, який потрапляє на територію країни без оформлення відповідних митних процедур, тобто без сплати мита і ПДВ на імпорт.

Загальний обсяг нелегального імпорту за підсумками 2019 року склав $792 млн (20,5 млрд грн) або 23% від обсягу продажів всього ринку. Найчастіше за "сірими схемами" в Україну завозять смартфони і телевізори - по 29% на кожну категорію. Якщо вимірювати в грошах, то смартфонів в минулому році завезли нелегально на суму $328 млн (8,492 млрд грн), телевізорів -на $ 125 млн (3,2 млрд грн). Решта нелегального імпорту припадає на такі категорії, як холодильники, дрібна побутова техніка, ноутбуки, пилососи, пральні машини  тощо.

За "сірими схемами" найчастіше завозяться смартфони високої цінової категорії (понад 400 $) популярних торгових марок Apple, Xiaomi, Samsung. Основні країни походження: Китай, Польща, США. Велика частина "сірих телевізорів" також знаходиться у високій ціновій категорії і надходить частіше за все з Польщі.

52% компаній з числа опитаних, які займаються послугами сервісного обслуговування відмовляють осблуговувати тих клієнтів, які звертаються до них з "сірим товаром". Ще 19% беруть за це додаткову оплату.

Найбільш часті схеми "сірого імпорту" - це так звані "піджаки", коли дрібні партії завозяться приватними особами під виглядом приватного використання. Ще одна популярна схема - недостовірне декларування, із заниженням митної вартості або декларування не того товару. "Сірі товари" найчастіше продають через інтернет-магазини. У більшості випадків збут відбувається через фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування. Цікаво, що фіскальний чек не гарантує, що товар "білий". 34% опитаних впевнені, що продаж сірого імпорту відбувається виключно без видачі фіскального чека, при цьому 38% відповіли, що їм не відомі факти продажу сірого з фіскальним чеком, але вони допускають таку можливість в разі, якщо суб'єкт закуповує офіційний товар паралельно для прикриття, або для наявності документів на мінімальну партію.

На думку 88% експертів основною причиною "сірого імпорту" є корупція в митних органах. Опитані вважають, що для вирішення проблеми нелегального імпорту мало контролювати кордон і митницю, необхідний контроль збуту всередині країни.

Три головних наслідки нелегального імпорту: нерівні правила гри для "білих" і "сірих" гравців, втрати в державному бюджеті і подальший розвиток корупції в державних органах

Про дослідження: Компанія GFK в жовтні 2019 року опитала 32 експерта, які представляють основні вендорів, імпортерів і великих роздрібні мережі. Підсумкові значення даних отримано, як середня оцінка всіх експертів. Експерти спиралися на внутрішні іслледованія, дані "контрольних закупок тощо"

Записала: Юлія Белінська

Читайте свіжі новини та аналітику про рітейл та інтернет-торгівлю в Україні та світі на нашій сторінці в Facebook , на нашому каналі в Telegram , а також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.